Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме оригинални. А сега, при тази неопределена ситуация нямаме право на грешки. Мисля, че успяхме да решим тази задача.
В програмите на този сезон – четири монографични концерта, посветени на четирима композитори-титани: Бетовен, Чайковски, Шостакович и Малер. Особени събития сред тях ще бъдат българската премиера на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен и първото изпълнение в България на рядко свирената театрална музика към спектакъла „Хамлет“ и музиката от оперетата „Москва-Черьомушки“ от Шостакович. Нова музика ще звучи и в други концерти. Пуленк, Елгар, Блох, Бридж, Енеску, които рядко присъстват в афишите, ще бъдат в нашите програми. Съзвездие от български композитори – Владигеров, Стоянов, Големинов, Кюркчийски, Арнаудов, Илиевски, Табакова също са в сезона ни. С радост Ви представям и нашите гости. Победителят в последния конкурс „Чайковски“, блестящият виолончелист Златомир Фунг, вече любимият на нашата публика и невероятен руски пианист Константин Емелянов (с Третия концерт от Рахманинов), един от най-добрите китаристи в света испанецът Рафаел Агире. С нетърпение очакваме и Деляна Лазарова – победител в диригентските конкурси Siemens-Halle и NRTA, в момента главен диригент на Halle Youth Orchestra в Манчестер, авторитетният маестро Георги Димитров и много много други. Откриваме сезона на 25 септември заедно с Дмитро Чони – блестящият украински пианист, победител в последния конкурс Палома О"Ши в Сантандере ( както и носител на първи награди от още над 10 различни конкурса). В програмата – Третият концерт от Бетовен, пиесата на Добринка Табакова „Дърво и стомана“ – своеобразна остроумна енциклопедия на оркестъра (всички музикални инструменти са от дърво и метал) и Симфония 100 от Хайдн, отличаваща се за своето време с революционния дебют на групата на ударните инструменти в симфоничния оркестър.
Да сме здрави всички и ще се видим скоро!"
                                                                                                                                                              Марк Кадин

                                                                                                                                                              Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

обновено на 02.10.20 в 11:19

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“

„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят. Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на..

публикувано на 02.10.20 в 11:13

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31