Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме оригинални. А сега, при тази неопределена ситуация нямаме право на грешки. Мисля, че успяхме да решим тази задача.
В програмите на този сезон – четири монографични концерта, посветени на четирима композитори-титани: Бетовен, Чайковски, Шостакович и Малер. Особени събития сред тях ще бъдат българската премиера на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен и първото изпълнение в България на рядко свирената театрална музика към спектакъла „Хамлет“ и музиката от оперетата „Москва-Черьомушки“ от Шостакович. Нова музика ще звучи и в други концерти. Пуленк, Елгар, Блох, Бридж, Енеску, които рядко присъстват в афишите, ще бъдат в нашите програми. Съзвездие от български композитори – Владигеров, Стоянов, Големинов, Кюркчийски, Арнаудов, Илиевски, Табакова също са в сезона ни. С радост Ви представям и нашите гости. Победителят в последния конкурс „Чайковски“, блестящият виолончелист Златомир Фунг, вече любимият на нашата публика и невероятен руски пианист Константин Емелянов (с Третия концерт от Рахманинов), един от най-добрите китаристи в света испанецът Рафаел Агире. С нетърпение очакваме и Деляна Лазарова – победител в диригентските конкурси Siemens-Halle и NRTA, в момента главен диригент на Halle Youth Orchestra в Манчестер, авторитетният маестро Георги Димитров и много много други. Откриваме сезона на 25 септември заедно с Дмитро Чони – блестящият украински пианист, победител в последния конкурс Палома О"Ши в Сантандере ( както и носител на първи награди от още над 10 различни конкурса). В програмата – Третият концерт от Бетовен, пиесата на Добринка Табакова „Дърво и стомана“ – своеобразна остроумна енциклопедия на оркестъра (всички музикални инструменти са от дърво и метал) и Симфония 100 от Хайдн, отличаваща се за своето време с революционния дебют на групата на ударните инструменти в симфоничния оркестър.
Да сме здрави всички и ще се видим скоро!"
                                                                                                                                                              Марк Кадин

                                                                                                                                                              Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Оригинална програма с подбрани творби ще представят Радиосимфониците в концерта си на 9 декември в зала „България“. Зад диригентския пулт този път ще застане младият диригент Мартин Георгиев. Заедно с емблематичния радиооркестър той ще представи своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни". За първи път в концерта ще прозвучи "Морска песен" III,..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  ще представи Симфония №5 на  Густав Малер - е дна от великите симфонии на композитора, в която се преплитат човешките чувства и преживявания. Прочутото Adagietto (четвъртата част от симфонията), за което се говори, че е написано от Малер като музикално признание за..

публикувано на 22.11.22 в 13:00

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа.  Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на..

публикувано на 13.10.22 в 14:20

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02