Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“


„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят.

Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на проф. Борислава Танева, стана част от незабравимото изживяване „Концертино Прага 2020“. Финалните концерти стартираха през средата на септември, а първата изява на Ивайло в Прага беше част от „Сцена на талантите“. Там той се представи с Втора и Трета част от Концерт № 1 на Бетовен. Много аплодисменти и прекрасни отзиви последваха и през четирите концерта в Чешки Крумлов, Бечинье, Требон и Ийндржихув Храдец, които са част от Южно-бохемския фестивал в Чехия. Ивайло изпълни произведения от Франц Шуберт, Йохан Себастиан Бах и чешкия композитор Виктор Калабис, които записа в Първо студио на БНР за участието си в конкурса. Много музика, нови приятели, прекрасни емоции и обаянието на концертите плениха Ивайло и самият той сподели, че не е искал да си тръгва.

 Разбира се, международното жури на конкурса не пропусна да награди своите участници. Финалистите се състезаваха като солисти на оркестъра на Чешкото радио. Първата награда грабна пианистът Всеволод Завидов от   Русия, Наградата на публиката беше за 15-годишния цигулар от Чехия Даниел Матейча, а Ивайло е отличен с Почетна награда (специална награда за изпълнение на произведения от Виктор Калабис).

 Вече е обявен новият регламент за следващото издание на „Концертино Прага 2021“, а Българското национално радио по традиция ще избере своите малки таланти, чиито записи да се наредят сред най-добрите.

 Повече информация за конкурса можете да намерите на :

https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-open-entries-2021-8215866ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

обновено на 02.10.20 в 11:19

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31