Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“


„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят.

Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на проф. Борислава Танева, стана част от незабравимото изживяване „Концертино Прага 2020“. Финалните концерти стартираха през средата на септември, а първата изява на Ивайло в Прага беше част от „Сцена на талантите“. Там той се представи с Втора и Трета част от Концерт № 1 на Бетовен. Много аплодисменти и прекрасни отзиви последваха и през четирите концерта в Чешки Крумлов, Бечинье, Требон и Ийндржихув Храдец, които са част от Южно-бохемския фестивал в Чехия. Ивайло изпълни произведения от Франц Шуберт, Йохан Себастиан Бах и чешкия композитор Виктор Калабис, които записа в Първо студио на БНР за участието си в конкурса. Много музика, нови приятели, прекрасни емоции и обаянието на концертите плениха Ивайло и самият той сподели, че не е искал да си тръгва.

 Разбира се, международното жури на конкурса не пропусна да награди своите участници. Финалистите се състезаваха като солисти на оркестъра на Чешкото радио. Първата награда грабна пианистът Всеволод Завидов от   Русия, Наградата на публиката беше за 15-годишния цигулар от Чехия Даниел Матейча, а Ивайло е отличен с Почетна награда (специална награда за изпълнение на произведения от Виктор Калабис).

 Вече е обявен новият регламент за следващото издание на „Концертино Прага 2021“, а Българското национално радио по традиция ще избере своите малки таланти, чиито записи да се наредят сред най-добрите.

 Повече информация за конкурса можете да намерите на :

https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-open-entries-2021-8215866ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09

Симфоничният оркестър на БНР ще гостува на "Мартенски музикални дни" през 2021 г.

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще вземе участие в 60-тото юбилейно издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в гр. Русе, който се предвижда да се проведе от 12 до 28 март 2021 г.   Международният фестивал “Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и престижни фестивали у нас. Всяка година..

публикувано на 07.12.20 в 11:28

БНР отлага концертите си през декември

Уважаема публика,  Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концертите "Вечните български..

публикувано на 26.11.20 в 15:39