Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от княгиня де Полиняк и посветено на нея. Първоначалната идея била за пиеса с орган и малък оркестър и несложна органова партия, която би могла да изпълни самата княгиня. Жан Франсе е първият композитор на когото поръчват написването на творбата, но впоследствие поръчката е предадена на Франсис Пуленк. От „леката партия на органа“ той се отказва, тъй като има други идеи. Творбата е била най-мащабната от всички, които му се е налагало да пише и затова на Пуленк  му отнема почти четири години, за да я довърши. „Концертът е почти завършен. Той ми достави доста неприятности, но се надявам, че такъв какъвто е, той е добър и ще Ви хареса“- пише композиторът на княгиня де Полиняк през пролетта 1936 г. Малко преди смъртта си, принцесата благодари на Пуленк за щастието, което ѝ е доставил с работата му. За Концерта тя пише: „Неговата проникновена красота ме преследва!“.

Солист ще бъде Янка Хекимова, която от години живее и концертира в Париж.

„Това е френският Бетовен!“ – казва композиторът Шарл Гуно за Камий Сен-Санс. Тези възторжени думи се отнасят за Симфония №3 "Органова" на Сен-Санс, написана през 1886 г. Тя е била последното произведение на Сен-Санс в този жанр. След него композиторът  продължил да пише музика, но не и симфонии. „Аз дадох тук всичко и това което съм дал, вече няма да го направя отново“, - казва Сен-Санс за последната си симфония. Партията на органа ще изпълни Велин Илиев.

В програмата и „Нюанси“ от Кирил Илиевски. Произведението е написано през 2015 г. и ще прозвучи в памет на композитора.

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на eventim.bg.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестранти втори цигулки

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, Втори цигулки с двама солист-оркестранти. Изискване към кандидатите: ·   образование – висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·   комуникативност. Начинът на провеждане..

публикувано на 06.08.18 в 14:42
cello виолончело 610

График за явяване на кандидатите за конкурсен изпит за солист-оркестрант в група виолончели и група валдхорни

ГРАФИК За явяване на кандидатите на конкурсен изпит за попълване на състава на СО на БНР със солист-оркестрант в групата на виолончелите, който ще се проведе на 30.04.2018 г. в първо студио на БНР: 1. Мария Станимирова Василева  10.00-10.20 ч. 2. Стилияна Богомилова Попова  10.20-10.40 ч. 3. Таньо Владимиров Кондарев  10.40-11.00 ч...

публикувано на 28.04.18 в 10:06

Конкурс за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант в група валдхорни

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Симфоничния оркестър със солист-оркестрант в групата на валдхорните. Конкурсът ще се проведе на 30 април 2018 г. от 12 часа в Първо студио на Радиото. Изискване за заемане на длъжността – средно или висше музикално образование. Необходимите документи: молба и..

публикувано на 26.03.18 в 14:54