Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от княгиня де Полиняк и посветено на нея. Първоначалната идея била за пиеса с орган и малък оркестър и несложна органова партия, която би могла да изпълни самата княгиня. Жан Франсе е първият композитор на когото поръчват написването на творбата, но впоследствие поръчката е предадена на Франсис Пуленк. От „леката партия на органа“ той се отказва, тъй като има други идеи. Творбата е била най-мащабната от всички, които му се е налагало да пише и затова на Пуленк  му отнема почти четири години, за да я довърши. „Концертът е почти завършен. Той ми достави доста неприятности, но се надявам, че такъв какъвто е, той е добър и ще Ви хареса“- пише композиторът на княгиня де Полиняк през пролетта 1936 г. Малко преди смъртта си, принцесата благодари на Пуленк за щастието, което ѝ е доставил с работата му. За Концерта тя пише: „Неговата проникновена красота ме преследва!“.

Солист ще бъде Янка Хекимова, която от години живее и концертира в Париж.

„Това е френският Бетовен!“ – казва композиторът Шарл Гуно за Камий Сен-Санс. Тези възторжени думи се отнасят за Симфония №3 "Органова" на Сен-Санс, написана през 1886 г. Тя е била последното произведение на Сен-Санс в този жанр. След него композиторът  продължил да пише музика, но не и симфонии. „Аз дадох тук всичко и това което съм дал, вече няма да го направя отново“, - казва Сен-Санс за последната си симфония. Партията на органа ще изпълни Велин Илиев.

В програмата и „Нюанси“ от Кирил Илиевски. Произведението е написано през 2015 г. и ще прозвучи в памет на композитора.

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на eventim.bg.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

обновено на 02.10.20 в 11:19

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“

„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят. Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на..

публикувано на 02.10.20 в 11:13

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31