Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от княгиня де Полиняк и посветено на нея. Първоначалната идея била за пиеса с орган и малък оркестър и несложна органова партия, която би могла да изпълни самата княгиня. Жан Франсе е първият композитор на когото поръчват написването на творбата, но впоследствие поръчката е предадена на Франсис Пуленк. От „леката партия на органа“ той се отказва, тъй като има други идеи. Творбата е била най-мащабната от всички, които му се е налагало да пише и затова на Пуленк  му отнема почти четири години, за да я довърши. „Концертът е почти завършен. Той ми достави доста неприятности, но се надявам, че такъв какъвто е, той е добър и ще Ви хареса“- пише композиторът на княгиня де Полиняк през пролетта 1936 г. Малко преди смъртта си, принцесата благодари на Пуленк за щастието, което ѝ е доставил с работата му. За Концерта тя пише: „Неговата проникновена красота ме преследва!“.

Солист ще бъде Янка Хекимова, която от години живее и концертира в Париж.

„Това е френският Бетовен!“ – казва композиторът Шарл Гуно за Камий Сен-Санс. Тези възторжени думи се отнасят за Симфония №3 "Органова" на Сен-Санс, написана през 1886 г. Тя е била последното произведение на Сен-Санс в този жанр. След него композиторът  продължил да пише музика, но не и симфонии. „Аз дадох тук всичко и това което съм дал, вече няма да го направя отново“, - казва Сен-Санс за последната си симфония. Партията на органа ще изпълни Велин Илиев.

В програмата и „Нюанси“ от Кирил Илиевски. Произведението е написано през 2015 г. и ще прозвучи в памет на композитора.

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на eventim.bg.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Оригинална програма с подбрани творби ще представят Радиосимфониците в концерта си на 9 декември в зала „България“. Зад диригентския пулт този път ще застане младият диригент Мартин Георгиев. Заедно с емблематичния радиооркестър той ще представи своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни". За първи път в концерта ще прозвучи "Морска песен" III,..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  ще представи Симфония №5 на  Густав Малер - е дна от великите симфонии на композитора, в която се преплитат човешките чувства и преживявания. Прочутото Adagietto (четвъртата част от симфонията), за което се говори, че е написано от Малер като музикално признание за..

публикувано на 22.11.22 в 13:00

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа.  Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на..

публикувано на 13.10.22 в 14:20

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02