Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ на 17 юни

| обновено на 01.03.21 в 13:10

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев (гъдулка), Петър Миланов (тамбура и китара) и Нели Андреева (вокал).

Пейо Пеев е дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и много др. Изявява се и с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония. Реализирал е много записи не само с Оркестъра, но и като солов изпълнител. Познат е и като аранжор и композитор.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Партнирал е на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

В концерта ще чуете и невероятните изпълнения на Нели Андреева. Повече от 20 години тя е първа солистка на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", където е изпълнила някои от най-значимите и предизвикателни песни в българската певческа традиция. Тя печели международно признание с песента "Малка Мома", която изпълнява заедно с хора на ансамбъла под диригентството на Георги Генов. През годините песента ѝ носи вълнуващи колаборации с големи имена като Шай Маестро, Джос Стоун, Звездан Ружич и др. Освен фолклор, изпълнява и поп музика. Има издадени 8 албума, два от които съчетават глас и китара с композитора Николай Пеев. През 2014 г. Нели създава хор „Нуша“, част от нейното вокално студио за млади амбициозни певици. Под нейно диригентство хорът издава два албума и се радва на турнета в Европа и Япония. 

Не пропускайте концерта „Музика в портрети“ на 17 юни от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

Закупените билети за отменените дати ще важат без презаверка за новата.

БНР си запазва правото на промени в програмите, в случай на извънредни обстоятелства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласуването в конкурса "Пролет" е временно преустановено

Драги слушатели на програмите на Българското национално радио! Скъпи почитатели на българската поп и рок музика! Уважаеми български творци! Благодаря за Вашия активен интерес към един от най-старите конкурси за българска поп и рок музика „Пролет“. Тази година БНР получи 106 изпълнения на изключително талантливи утвърдени и млади..

публикувано на 22.04.21 в 14:01
Среща с Деди Йожи

Среща с Деди Йожи

Концертът на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев на 20 май представя музика на Йосиф Цанков. „Среща с Деди Йожи” е проект на неговия внук, един от най-атрактивните съвременни джаз музиканти и виртуозен тромбонист Велислав Стоянов , който ще бъде и солист в концерта. Йосиф Цанков е автор на над 500 музикални произведения. Негови песни..

публикувано на 15.04.21 в 14:28
14 май - Радиооркестърът и Рафаел Агире

Радиосимфониците ще ви пренесат в Испания

В концерта „Испания“  Симфоничният оркестър на БНР  под диригентството на  Марк Кадин  ще представи една от най-цветните си програми. На 14 май ще прозвучи необикновена селекция от разкошни музикални картини на забележителни испански и европейски класици. Концертът ще започне с рапсодия за оркестър „Испания“ на Еманюел Шабрие – произведение, което..

публикувано на 15.04.21 в 11:51

Симфоничният оркестър на БНР анонсира следващите си концерти

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завръща на сцената на зала „България“ с една от най-ярките програми в сезона си. Концертът „Испания“ е селекция от разкошни музикални картини на испански и европейски композитори. Специалният гост на вечерта ще бъде испанецът Рафаел Агире . Един от най-добрите китаристи в света, той..

публикувано на 12.04.21 в 10:11
8 март - Международен ден на жената

Жените в музиката

За втора поредна година БНР се включва в инициативата „Жените в музиката“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тя ще отбележи 8 март – Международния ден на жената по специален начин.  За да отпразнуват забележителния талант и постижения на жените като артисти, композитори, диригенти и автори на текстове и аранжименти, всички европейски..

обновено на 08.03.21 в 08:23