Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Нашата мисия – просвещението": Симфоничният оркестър на БНР продължва да записва уникални произведения за Златния фонд на БНР

След прекъсването заради пандемията, Симфоничният оркестър на БНР продължава звукозаписната си дейност за националния звуков архив. Съвсем скоро той ще бъде допълнен с впечатляваща селекция от нови произведения на Тутев и Хайдн, Стоянов и Шьонберг, Шуберт и Волф.

За тях разказва маестро Марк Кадин: "Звукозаписният музикален фонд е съкровищница и гордост за всеки национален медиен алианс. И фонотеката на Българското национално радио не е изключение. Нашата задача е нейното постоянно усъвършенстване и стремеж да я направим една от най-ценните и уникални в Европа. Накратко, бих определил мисията ни така - развитие и просвещение.

На 8 февруари стартирахме нова серия от записи. Започнахме с творби на Георги Тутев – изтъкнат представител на българския авангард, основател на Дружеството за нова музика в България и практически забравен днес в родината си. След това, в плановете ни има ранни и малко известни произведения на Веселин Стоянов и Арнолд Шьонберг, както и редки оркестрации за необичайни състави – Валсове на Шуберт в преработка на Едисон Денисов и "Италианска серенада" на Хуго Волф във версията на Макс Регер.

Ще осъществим и още един важен проект, свързан с името на Йозеф Хайдн. През 2022 г. светът ще отбележи неговия юбилей – 290 години от раждането на великия австрийски композитор. Хайдн по право наричат "бащата на симфонията" и родоначалник на симфоничния оркестър. За съжаление, някои от симфониите му не присъстват в музикалния фонд на БНР. Ние ще запълним този пропуск и ще ги запишем в рамките на една година. А най-близката ни среща с публиката ще бъде на 14 май и много разчитаме на нея!"

___________________________________________________________________
Фонотеката на Българското национално радио е създадена през 1935 година и е уникален сбор от записи, формиран дълги години. В нея се пазят записи на български композитори, световна класика, изпълнения на личности с изключителен принос в развитието на българската култура и други.

Снимка - Zdravko Petrov Photography

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Миланов – солист в записи на Оркестъра за народна музика на БНР

Талантливият китарист Петър Миланов е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. През годините е част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Тази седмица той направи първите си записи като солист с Оркестъра за народна музика на БНР на двете си авторски пиеси – „Ръченица” и „Китка македонска”. Чувството да си..

публикувано на 25.02.21 в 17:25

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. „За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата..

публикувано на 18.02.21 в 18:05

Коледни музикални подаръци от Вокална група "Радиодеца"

В навечерието на най-светлите християнски празници, малките приятели от Вокална група "Радиодеца" ще зарадват своите почитатели със специални  Коледни музикални подаръци. Децата са нашето бъдеще, нашата надежда за едно по-добро утре. А пеенето: "Мисля, че пеенето дава много на човека и на децата, и на всеки един от нас. Ако искате да живеете дълго,..

публикувано на 17.12.20 в 14:49

Концертът на Лукас Генюшас и Радиосимфониците - победител в класацията „Музикално събитие на годината“

Концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 17.01.2020 г. с диригент Марк Кадин и солист –изключително успешния руски пианист – Лукас Генюшас е победител в класацията „Музикално събитие на годината“ за месец януари на предаването „Вечната музика“ на Българската национална телевизия. В концертната програма прозвучаха..

публикувано на 02.03.20 в 18:37

Избрано от сезон 2018/2019

Нека си припомним едни от най-интересните концерти от изминалия сезон 2018/2019 на Радиосъставите. Симфоничен оркестър на БНР: Светлин Русев - солист в закриващия сезона концерт на Радиосимфониците -  http://binar.bg/82797/svetlin-rusev-solist-v-zakrivashhiya-sezona-kontsert-na-radiosimfonitsite/ "Шумът на времето" -..

публикувано на 16.08.19 в 15:52