Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Мария Стефанова

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

„За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата възможност да се докоснем до тях е нещо прекрасно.“ – разказва талантливата варненка.

Само на 20 години тя вече е лауреат на голям брой първи и специални награди от най-престижните национални и международни конкурси. Започва да пее на 6-годишна възраст първо поп и джаз, а след това народно пеене. Завършва НУИ „Добри Христов” в гр. Варна в класа на Женя Райчева, а в момента следва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” гр. София при Нели Андреева. Участва в множество записи, конкурси, концерти и турнета зад граница.

За своите постижения тя говори скромно и споделя: „Всяка награда ми е много ценна. Но, най-любимата ми от всички беше Голямата награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“, защото аз имам огромен сантимент към нея. Не само, защото съм добруджанска певица, но и защото тя е една от първите певици, които съм изучавала. И смятам, че познавам песните ѝ в детайли.“

За Мария всяка фолклорна област е обичана, но най-голяма симпатия у нея будят Тракийската и Добруджанската фолклорна област. Именно от тях са песните, които е избрала за записите с Народния оркестър на Националното радио, а аранжиментите са дело на Костадин Генчев.

Според Мария Стефанова „трябва да бъде задължение на всеки един човек, който живее в България – да слуша българска народна музика, да учи децата си най-вече на това да живеят с тази музика.“

Предстоящите ѝ проекти включват песни, върху които работи в момента. Първата ще имаме възможност да чуем в средата на месец март, а за следващите ще трябва да почакаме до Великден.ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Миланов

Петър Миланов – солист в записи на Оркестъра за народна музика на БНР

Талантливият китарист Петър Миланов е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. През годините е част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Тази седмица той направи първите си записи като солист с Оркестъра за народна музика на БНР на двете си авторски пиеси – „Ръченица” и „Китка македонска”.  Чувството да си..

публикувано на 25.02.21 в 17:25

"Нашата мисия – просвещението": Симфоничният оркестър на БНР продължва да записва уникални произведения за Златния фонд на БНР

След прекъсването заради пандемията, Симфоничният оркестър на БНР продължава звукозаписната си дейност за националния звуков архив. Съвсем скоро той ще бъде допълнен с впечатляваща селекция от нови произведения на Тутев и Хайдн, Стоянов и Шьонберг, Шуберт и Волф. За тях разказва маестро Марк Кадин: "Звукозаписният музикален фонд е съкровищница и..

публикувано на 08.02.21 в 16:27

Коледни музикални подаръци от Вокална група "Радиодеца"

В навечерието на най-светлите християнски празници, малките приятели от Вокална група "Радиодеца" ще зарадват своите почитатели със специални  Коледни музикални подаръци. Децата са нашето бъдеще, нашата надежда за едно по-добро утре. А пеенето: "Мисля, че пеенето дава много на човека и на децата, и на всеки един от нас. Ако искате да живеете дълго,..

публикувано на 17.12.20 в 14:49

Концертът на Лукас Генюшас и Радиосимфониците - победител в класацията „Музикално събитие на годината“

Концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 17.01.2020 г. с диригент Марк Кадин и солист –изключително успешния руски пианист – Лукас Генюшас е победител в класацията „Музикално събитие на годината“ за месец януари на предаването „Вечната музика“ на Българската национална телевизия. В концертната програма прозвучаха..

публикувано на 02.03.20 в 18:37

Избрано от сезон 2018/2019

Нека си припомним едни от най-интересните концерти от изминалия сезон 2018/2019 на Радиосъставите. Симфоничен оркестър на БНР: Светлин Русев - солист в закриващия сезона концерт на Радиосимфониците -  http://binar.bg/82797/svetlin-rusev-solist-v-zakrivashhiya-sezona-kontsert-na-radiosimfonitsite/ "Шумът на времето" -..

публикувано на 16.08.19 в 15:52