Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

„За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата възможност да се докоснем до тях е нещо прекрасно.“ – разказва талантливата варненка.

Само на 20 години тя вече е лауреат на голям брой първи и специални награди от най-престижните национални и международни конкурси. Започва да пее на 6-годишна възраст първо поп и джаз, а след това народно пеене. Завършва НУИ „Добри Христов” в гр. Варна в класа на Женя Райчева, а в момента следва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” гр. София при Нели Андреева. Участва в множество записи, конкурси, концерти и турнета зад граница.

За своите постижения тя говори скромно и споделя: „Всяка награда ми е много ценна. Но, най-любимата ми от всички беше Голямата награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“, защото аз имам огромен сантимент към нея. Не само, защото съм добруджанска певица, но и защото тя е една от първите певици, които съм изучавала. И смятам, че познавам песните ѝ в детайли.“

За Мария всяка фолклорна област е обичана, но най-голяма симпатия у нея будят Тракийската и Добруджанската фолклорна област. Именно от тях са песните, които е избрала за записите с Народния оркестър на Националното радио, а аранжиментите са дело на Костадин Генчев.

Според нея „трябва да бъде задължение на всеки един човек, който живее в България – да слуша българска народна музика, да учи децата си най-вече на това да живеят с тази музика.“

Предстоящите ѝ проекти включват песни, върху които работи в момента. Първата ще имаме възможност да чуем в средата на месец март, а за следващите ще трябва да почакаме до Великден.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „ Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин –  бих го сравнил с мощен..

публикувано на 25.01.21 в 12:47

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09