Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Миланов – солист в записи на Оркестъра за народна музика на БНР

Петър Миланов

Талантливият китарист Петър Миланов е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. През годините е част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Тази седмица той направи първите си записи като солист с Оркестъра за народна музика на БНР на двете си авторски пиеси – „Ръченица” и „Китка македонска”. 

Чувството да си солист Петър определя така: „Много е хубаво. За първи път ми е. Обикновено съм оркестрант и  това най-много ми допада. Когато Митко Христов ме покани аз му казах, че това не е моето амплоа. Но той настоя да ме „извади отпред”. Парчетата се получиха много добре.”

Специалността на Петър Миланов е тамбурата, но публиката го познава и като виртуозен китарист и контрабасист. В разговора ни, той разказа и историята на създаването на един специфичен инструмент тамбулирата: „Преди години свирих доста време в една формация, където бях инспириран от това, че всички бяха с народни инструменти, само аз бях с акустична китара. Имахме концерт в Лос Анджелис и трябваше през деня да изнесем уърк шоп. Трябваше всеки да представи инструмента си и аз изсвирих хоро. Тогава осъзнах колко нелепо звучи на акустична китара да се изсвири хоро. По мое мнение, китарата е за друго. И си казах, че трябва нещо да измисля, че поне да се впиша. На практика тамбулирата представлява китара и тамбура в едно с двойни струни като притежава малко по-разширен диапазон. Аз не съм проектирал нищо. Имам приятел лютиер, който се грижи за инструментите ми. Споделих му идеята и той се постара звукът ѝ да е малко по-плитък, да е близо до тамбурата и да не е дълбок като на китара.”

Петър Миланов е партнирал на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Неговата китара звучи и в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ. За работата си с различни камерни формации той споделя: „Навсякъде давам сърцето си!... Всичко ми харесва, стига дискомфортът да не надвишава удоволствието.”

Предстоящите записи на Оркестъра за народна музика на БНР и диригента Димитър Христов включват песни в изпълнение на Лазар Налбантов, познат на почитателите на Оркестъра от проекта „Големите гласове на България”, с който съставът отбеляза 80-годишнините от рождението на Янка Рупкина и Павлина Горчева и 75-годишнината от рождението на Калинка Вълчева на 14 февруари 2019 г. 

Песните, които Лазар ще запише с Оркестъра, са аранжирани от Ташо Барулов, който е автор на над 200 произведения, сред които песни за народен хор, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отзиви от концерта на Смесения хор на БНР на 24.06.2021 г.

На 24.06.2021 г. в Първо студио на БНР Смесеният хор на Радиото с диригент Любомира Александрова изнесе впечатляващ концерт с католически меси от славянски композитори. Повече за събитието  можете да прочетете тук. Специалната програма и високото хорово майсторство на състава не останаха незабелязани от видни български композитори и музикални дейци,..

публикувано на 06.07.21 в 17:59
Мария Стефанова

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. „За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата..

публикувано на 18.02.21 в 18:05

"Нашата мисия – просвещението": Симфоничният оркестър на БНР продължва да записва уникални произведения за Златния фонд на БНР

След прекъсването заради пандемията, Симфоничният оркестър на БНР продължава звукозаписната си дейност за националния звуков архив. Съвсем скоро той ще бъде допълнен с впечатляваща селекция от нови произведения на Тутев и Хайдн, Стоянов и Шьонберг, Шуберт и Волф. За тях разказва маестро Марк Кадин: "Звукозаписният музикален фонд е съкровищница и..

публикувано на 08.02.21 в 16:27

Коледни музикални подаръци от Вокална група "Радиодеца"

В навечерието на най-светлите християнски празници, малките приятели от Вокална група "Радиодеца" ще зарадват своите почитатели със специални  Коледни музикални подаръци. Децата са нашето бъдеще, нашата надежда за едно по-добро утре. А пеенето: "Мисля, че пеенето дава много на човека и на децата, и на всеки един от нас. Ако искате да живеете дълго,..

публикувано на 17.12.20 в 14:49

Концертът на Лукас Генюшас и Радиосимфониците - победител в класацията „Музикално събитие на годината“

Концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 17.01.2020 г. с диригент Марк Кадин и солист –изключително успешния руски пианист – Лукас Генюшас е победител в класацията „Музикално събитие на годината“ за месец януари на предаването „Вечната музика“ на Българската национална телевизия. В концертната програма прозвучаха..

публикувано на 02.03.20 в 18:37