Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 май от 19:00 часа в Първо студио на БНР

„Люлка се люля“

100 години от рождението на легендарния Коста Колев

2
Люлка се люля
Снимка: БНР

„Той е Коста Колев. Вселена, в която и най-малката звездица свети ярко. Далечна ни е близка и своя.“ - Румяна Цинцарска. 

На 27 май Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов кани почиталите си на концерта „Люлка се люля“. Той е посветен на 100-годишнината от рождението на един от най-големите творци във фолклорното изкуство и „епоха за БНР“ Коста Колев. Той е ненадминат композитор, аранжор и познавач на народната песен, умело съчетаващ смесването на народни и класически инструменти в партитурите си. Архивът на БНР съхранява близо 20 000 нотирани песни и мелодии и над 6 000 авторски обработки и това е само част от големия принос на "патриарха на българския фолклор". 

Коста Колев

Солисти в концерта ще бъдат:   

Николай Урумов – представител на тракийския певчески стил

Димитър Арнаудов солист на най-младия оркестър за народна музика „Родопско настроение“

Граовският певец Димитър Лукарски

Миглена Димитрова – солистка на Ансамбъл „Тракия“

Странджанската певица Христина Анастасова


Специално участие ще вземе и Хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева, който е един от най-популярните български фолклорни хорове в страната и чужбина.

Не пропускайте да се насладите на прекрасната музика из творчеството на Коста Колев на 27 май от 19:00 часа в Първо студио на БНР. За първи път ще имате възможност да чуете почти непознати творби на автора в изпълнение на Оркестъра за народна музика на БНР под диригентството на Димитър Христов. 

Специално за годишнината на композитора Българското национално радио подготвя лимитирана серия с юбилеен диск с емблематични пиеси на Коста Колев.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на EVENTIM.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11