Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музикален триумф – концерт на Радиооркестъра в зала „България“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков
Снимка: Здравко Петров, БНР

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завърна в зала „България“ с блестяща испанска програма. За участието си в концерта за първи път в България пристигна испанската звезда, един от най-добрите съвременни китаристи Рафаел Агире.

„Истински празник!“, „Магия“, „Фантастичен концерт!“, „Вълшебство!“, „Невероятна енергия и заряд!“ – отзивите на публиката не могат да опишат всички емоции, които препълват концертната зала в онази вечер. Интересът към събитието беше огромен и зала "България" не успя да поеме всички желаещи, поради ограничения на 50% капацитет.

Музикантите бяха приети възторжено от публиката, сред която имаше немалко почетни гости. Концерта посетиха министърът на културата проф. Велислав Минеков, посланикът на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство г-н Алехандро Поланко Мата и генералният директор на БНР Андон Балтаков. 

В близките дни предстоят три ярки събития.
На 4 юни е концертът „Италия" с лека, лятна, свежа и романтична програма. Ще прозвучи Италианска симфония от Менделсон и един от най-популярните концерти на Паганини в изпълнение на харизматичния цигулар Марио Хосен.

На 18 юни – вечер на „Рапсодии" в зала „България". Глобалният медиен алианс ЕВРОРАДИО ще излъчи този концерт пред многомилионна аудитория в Европа, Азия и Америка. Ще имате уникалната възможност да станете свидетели на това събитие и да се насладите на една от най-цветните програми в сезона в изпълнение на един от най-добрите симфонични оркестри в страната.

На 2 юли ще се проведе дългоочакваният концерт „Москва-Черьомушки". За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Шостакович към легендарните спектакли - оперетата „Москва-Черьомушки" и „Хамлет". Специален гост от Великобритания ще бъде блестящият виолончелист Александър Сомов. 


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудна коледна вечер с Милица Гладнишка и Павел Терзийски

Ч удна коледна вечер с Милица Гладнишка , Павел Терзийски, Биг бенда на Българското национално радио и диригента Антони Дончев на 11 декември от 20.00 часа в София Лайф клуб . Една от хубавите традиции на музикантите от Биг бенда е в края на всяка календарна година да събират своята публика с обичани родни певци и..

публикувано на 30.11.22 в 18:09

Коледно матине с "Радиодеца"

В очакване на най-светлия Християнски празник – Рождество Христово, малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова нямат търпение да зарадват публиката си с музика, хубави емоции, Коледно настроение и много изненади.  Те ще посрещнат празника на 17-ти декември, събота, 12:00 часа, в Първо студио на БНР. В изпълнение..

публикувано на 30.11.22 в 11:29

Гост-диригентът Мартин Георгиев представя творбата си в концерта на Радиосимфониците

Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев ще гостуват на Радиосимфониците на 9 декември от 19.00 часа в зала „България“.  Двамата млади музиканти са известни с творческата си кариера както у нас, така и по света. В концерта на 9 декември Атанас Кръстев ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Веселин Стоянов , на..

публикувано на 29.11.22 в 18:15

Концерт - 70 години Смесен хор на БНР

На 23 ноември от 19 часа Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова  чества своите  70 години и ще изнесе самостоятелен концерт в залата на Централния военен клуб в София . В програмата са включени произведения от български композитори - Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги..

публикувано на 11.11.22 в 15:11

Радиосимфониците и Константин Илиевски

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи една от най-популярните и често записвани симфонии на Густав Малер - Симфония №5. За много изследователи Петата симфония оставя усещане за своеобразен кръстопът. Композиторът, който вече не може да следва старите пътища, намира в него нови. Именно с тази..

публикувано на 10.11.22 в 18:07