Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музикален триумф – концерт на Радиооркестъра в зала „България“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков
Снимка: Здравко Петров, БНР

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завърна в зала „България“ с блестяща испанска програма. За участието си в концерта за първи път в България пристигна испанската звезда, един от най-добрите съвременни китаристи Рафаел Агире.

„Истински празник!“, „Магия“, „Фантастичен концерт!“, „Вълшебство!“, „Невероятна енергия и заряд!“ – отзивите на публиката не могат да опишат всички емоции, които препълват концертната зала в онази вечер. Интересът към събитието беше огромен и зала "България" не успя да поеме всички желаещи, поради ограничения на 50% капацитет.

Музикантите бяха приети възторжено от публиката, сред която имаше немалко почетни гости. Концерта посетиха министърът на културата проф. Велислав Минеков, посланикът на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство г-н Алехандро Поланко Мата и генералният директор на БНР Андон Балтаков. 

В близките дни предстоят три ярки събития.
На 4 юни е концертът „Италия" с лека, лятна, свежа и романтична програма. Ще прозвучи Италианска симфония от Менделсон и един от най-популярните концерти на Паганини в изпълнение на харизматичния цигулар Марио Хосен.

На 18 юни – вечер на „Рапсодии" в зала „България". Глобалният медиен алианс ЕВРОРАДИО ще излъчи този концерт пред многомилионна аудитория в Европа, Азия и Америка. Ще имате уникалната възможност да станете свидетели на това събитие и да се насладите на една от най-цветните програми в сезона в изпълнение на един от най-добрите симфонични оркестри в страната.

На 2 юли ще се проведе дългоочакваният концерт „Москва-Черьомушки". За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Шостакович към легендарните спектакли - оперетата „Москва-Черьомушки" и „Хамлет". Специален гост от Великобритания ще бъде блестящият виолончелист Александър Сомов. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова кани почитателите на хоровото изкуство на специален концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Програмата включва премиерни изпълнения на католически меси от славянски композитори. Ще прозвучи Меса „Свети Дух“ на руския композитор Александър..

публикувано на 11.06.21 в 13:37

БНР с нов подкаст - "Класически въпрос" за класическа музика

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос". Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът на Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор.  Какво и как..

публикувано на 10.06.21 в 14:38

Блясъкът на "Рапсодии" - Радиооркестърът представя една от най-цветните си програми

Концертът вече е избран за международно излъчване от глобалния медиен алианс ЕВРОРАДИО.   Още не стихват възторжените отзиви от майския концерт „Испания“, а Радиооркестърът с главен диригент Марк Кадин вече представят нова впечатляваща програма. На 18 юни публиката я очакват „Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Глобалният..

публикувано на 04.06.21 в 16:09

100 години разказани с музика

Възможно ли е с върха на диригентската палка да се разкажат 100 години музика? Да, ако палката е в ръцете на маестро Димитър Христов и ако събитието е посветено на стогодишнината от рождението на Коста Колев. Трудно се описва подобен концерт. Емоции, спомени, съпреживявания, прекрасна музика, нестихващи аплаузи. Това са само контурите на..

публикувано на 03.06.21 в 11:56
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 28.05.21 в 12:22