Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриване на Америка: Радиооркестърът продължава сезона си с програмата „Из Новия свят“

| обновено на 02.11.21 в 16:28

На 5 ноември Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представят творби на Джордж Гершуин, Дариус Мийо и Артуро Маркес. Солист в концерта – Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър (Амстердам).

Симфоничен оркестър на БНР

В изпълнение на Радиосимфониците за първи път в България ще прозвучи „Легенда за Милиано“ - ефектна музикална фреска от Артуро Маркес, най-известният съвременен мексикански композитор, автор на знаменити Дансони, оркестрова и камерна музика с успех изпълнявана в целия свят, носител на престижни награди и звания, сред които са Златен медал на изящните изкуства в Мексико, Медал на Моцарт от Австрийското правителство, Премия на Калифорнийския институт на изкуствата и много други. 

Артуро Маркес

Откритие за публиката ще бъде кинематографичната фантазия „Бикът на покрива“ със завладяваща атмосфера на бразилския карнавал. Френският композитор Дариус Мийо написва тази творба за един от бъдещите филми на Чарли Чаплин. В основата ѝ са заложени бразилските танци и португалското фадо. Мийо е очарован от Бразилия, където прекарва няколко години, работейки във Френското посолство. Благодарение на него Париж узнава за самба, а европейската музика се обогатява с нови ритми. 

Дариус Мийо и Чарли Чаплин

В концерта ще прозвучат два шедьовъра на Джордж Гершуин. Кубинската увертюра е калейдоскоп от музикални впечатления на слънчевата и темпераментна Хавана, където Гершуин пътува на почивка през 1932 г. Рапсодия в синьо - най-известната му творба, създадена почти случайно и в екстремно кратък срок. Тя предизвиква сензация в музикалните кръгове. След премиерата ѝ нейният 25-годишен автор се събужда знаменит. Днес тя се изпълнява с еднакъв успех, и от класически и от джазови музиканти. 

Джордж Гершуин

На 5 ноември Рапсодия в синьо ще бъде изпълнена в транскрипция за тромпет и оркестър. Солист – блестящият Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, лауреат на редица международни конкурси (Yamaha International Trumpet Contest и ARD Musikwettbewerb, Германия; Jeju International Brass Competition, Южна Корея) и др. Той успешно съчетава интернационална солистична кариера и преподавателска дейност като професор по тромпет в Conservatorium van Amsterdam. 

Из Новия свят

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в залата и онлайн в мрежата на Ивентим.

Всички, които желаят да посетят концерта е необходимо да имат „Зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR тест или до 48 часа преди влизане бърз антигенен тест.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудна коледна вечер с Милица Гладнишка и Павел Терзийски

Ч удна коледна вечер с Милица Гладнишка , Павел Терзийски, Биг бенда на Българското национално радио и диригента Антони Дончев на 11 декември от 20.00 часа в София Лайф клуб . Една от хубавите традиции на музикантите от Биг бенда е в края на всяка календарна година да събират своята публика с обичани родни певци и..

публикувано на 30.11.22 в 18:09

Коледно матине с "Радиодеца"

В очакване на най-светлия Християнски празник – Рождество Христово, малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова нямат търпение да зарадват публиката си с музика, хубави емоции, Коледно настроение и много изненади.  Те ще посрещнат празника на 17-ти декември, събота, 12:00 часа, в Първо студио на БНР. В изпълнение..

публикувано на 30.11.22 в 11:29

Гост-диригентът Мартин Георгиев представя творбата си в концерта на Радиосимфониците

Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев ще гостуват на Радиосимфониците на 9 декември от 19.00 часа в зала „България“.  Двамата млади музиканти са известни с творческата си кариера както у нас, така и по света. В концерта на 9 декември Атанас Кръстев ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Веселин Стоянов , на..

публикувано на 29.11.22 в 18:15

Концерт - 70 години Смесен хор на БНР

На 23 ноември от 19 часа Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова  чества своите  70 години и ще изнесе самостоятелен концерт в залата на Централния военен клуб в София . В програмата са включени произведения от български композитори - Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги..

публикувано на 11.11.22 в 15:11

Радиосимфониците и Константин Илиевски

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи една от най-популярните и често записвани симфонии на Густав Малер - Симфония №5. За много изследователи Петата симфония оставя усещане за своеобразен кръстопът. Композиторът, който вече не може да следва старите пътища, намира в него нови. Именно с тази..

публикувано на 10.11.22 в 18:07