Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриване на Америка: Радиооркестърът продължава сезона си с програмата „Из Новия свят“

| обновено на 02.11.21 в 16:28

На 5 ноември Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представят творби на Джордж Гершуин, Дариус Мийо и Артуро Маркес. Солист в концерта – Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър (Амстердам).

Симфоничен оркестър на БНР

В изпълнение на Радиосимфониците за първи път в България ще прозвучи „Легенда за Милиано“ - ефектна музикална фреска от Артуро Маркес, най-известният съвременен мексикански композитор, автор на знаменити Дансони, оркестрова и камерна музика с успех изпълнявана в целия свят, носител на престижни награди и звания, сред които са Златен медал на изящните изкуства в Мексико, Медал на Моцарт от Австрийското правителство, Премия на Калифорнийския институт на изкуствата и много други. 

Артуро Маркес

Откритие за публиката ще бъде кинематографичната фантазия „Бикът на покрива“ със завладяваща атмосфера на бразилския карнавал. Френският композитор Дариус Мийо написва тази творба за един от бъдещите филми на Чарли Чаплин. В основата ѝ са заложени бразилските танци и португалското фадо. Мийо е очарован от Бразилия, където прекарва няколко години, работейки във Френското посолство. Благодарение на него Париж узнава за самба, а европейската музика се обогатява с нови ритми. 

Дариус Мийо и Чарли Чаплин

В концерта ще прозвучат два шедьовъра на Джордж Гершуин. Кубинската увертюра е калейдоскоп от музикални впечатления на слънчевата и темпераментна Хавана, където Гершуин пътува на почивка през 1932 г. Рапсодия в синьо - най-известната му творба, създадена почти случайно и в екстремно кратък срок. Тя предизвиква сенза