Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 март от 19.00 часа в зала "България"

"Класично и романтично"

Солист Лия Петрова

На 11 март от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин представя следващата си концертна програма „Класично и романтично“.

Гостува блестящата цигуларка Лия Петрова, която ще изпълни Концерт за цигулка на знаменития английски композитор Уилям Уолтън.

Написан е през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хейфец и оттогава е признат за една от най-добрите цигулкови пиеси. По-късно композиторът прави преработка и за първи път новата версия е изпълнена  през 1944 г. Сред забележителните цигулари, записали Концерта, са сър Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл и Джошуа Бел.

Лия Петрова

Лия Петрова печели Първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Дания. Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ в Сион, „Луис Шпор“ във Ваймар, Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007” на програма „Алегро виваче” на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Концертира заедно с известните музиканти Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина и Франция.

Симфоничен оркестър на БНР

Радиосимфониците ще изпълнят и Втора симфония от Йоханес Брамс, донесла на композитора славата на първи немски симфоник.

Тя олицетворява типичните черти на стила на Брамс, разкривайки неоспорими прилики с пасторала на Бетовен и последователни връзки с романтиците, преди всичко с Шуберт. Слънчева багра, епичен размах, използването на песенни и танцови теми, енергия и бодрост във финала я правят най-весела от всичките симфонии на Брамс.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4"), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim.
 За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14

Данчо Радевски ще бъде солист в концерта на Радиосимфониците на 2 февруари

Симфонично скерцо „Чиракът магьосник“ от Пол Дюка, Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз ще представи Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски в следващия си концерт на 2 февруари от 19 часа в зала „България“ . Успехът на френския композитор, музикален..

публикувано на 16.01.24 в 10:47

"Изкуството на тамбурата" събира известни инструменталисти на една сцена

На 8 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика   на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти" - "Изкуството на тамбурата" .  В него специалното участие сме отредили на именитите солисти Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей..

публикувано на 12.01.24 в 12:05