Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 март 19.00 часа Първо студио на БНР

Тайните на българските инструменти - "Изкуството на гайдата"

Оркестър за народна музика на БНР

На 10 март от 19.00 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи „Изкуството на гайдата“ - третото издание на проекта „Тайните на българските инструменти”.

Оригиналната музикална програма проследява развитието на гайдарджиийското изкуство през годините чрез изпълненията на известни музиканти от различни поколения: Иван Варимезов, Красимир Кондов, Венцислав Андонов, Петър Янев, Петьо Костадинов, Костадин Атанасов, Иван Георгиев, Недко Царев и Божидар Симеонов.

Индивидуалното и стилистично разнообразие във фолклорния диалект, с което всеки от инструменталистите е характерен, оформя богатата палитра от звукоизвличане в този концерт. Как звучи гайдата в Северна България, Шоплука, Тракия, Пирин, Родопите…? Колко е дълъг пътят от автентичното до съвременната памет за музиката на гайдарите от миналото? Историческа и биографична информация за инструмента, творците и майсторлъка им в различните гайдарджийски школи.

За всичко това с красива музика ще разказва Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и невероятните му гост-солисти.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на своята вярна публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47