Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

1 април 19.00 часа зала "България"

Гост-диригентът Деляна Лазарова дебютира с Радиосимфониците

Концерт на Симфоничен оркестър на БНР

На 1 април от 19 часа в зала „България“ гост-диригентката Деляна Лазарова с успешна международна кариера в чужбина ще дебютира със Симфоничния оркестър на БНР.

Деляна Лазарова, диригент

Тя е един от най-обещаващите диригенти на своето поколение. Победител е в Първия международен диригентски конкурс на Siemens Hallé, асистент-диригент е на сър Марк Елдър в Оркестъра на Хале в Манчестър и Музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър. Печели Наградата за дирижиране на името на Джеймс Конлон в престижния Музикален фестивал в Аспен, САЩ, Международния диригентски конкурс на NRTA и стипендията за дирижиране на Бруно Валтър на Фестивала за съвременна музика в Кабрильо, Калифорния.

Солист в концерта ще бъде изгряващата звезда виолончелистът Джонгхеон Нам – носител на Първа премия и два специални приза от Allegra International Competition в България, Трета награда и Специалната награда от Йоханес Кропфич за най-добро представяне на съвременна пиеса „Токата“ от Сонатата за виолончело на Йоханес Кропфич в „Международния конкурс Йоханес Брамс“, Трета награда и Специалната награда в „Международния конкурс „Салиери-Зинети “, Наградата на Йоханес Брамс в „Международния конкурс на Рубинщайн “, Първа награда в „Конкурса на Музикалната асоциация на Корея“, Трета награда в „Международния конкурс на Joongang“ и Първа награда в Конкурса „Strad”.

Джонгхеон Нам

На 1 април той ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Едуар ЕлгарТова е последното голямо произведение на композитора. Премиерата му в Лондон е под диригентството на самия автор. По аналогия с известното произведение на Бенджамин Бритън, концертът често е наричан "военен реквием" на Елгар. Отличава се със своята строгост на тона и неизменната сериозност. Композиторът сякаш се връща към музикалния стил от ранните си години - към традициите на Чайковски, Дворжак и Григ.

Ще прозвучат още Симфонична поема на Марин Големинов и сюита от балета „Жар-птица“ на Игор Стравински. Балетът „Жар-птица” донася световна известност на автора, а музиката му блести със звуковото великолепие на партитурата, с цялата ѝ многоцветност, разнообразни ритми и ефекти.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на eventim.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР представя "Приказки за малки и големи"

"Приказки за малки и големи" е един от успешните проекти на Оркестъра за народна музика и диригента Димитър Христов.  Проектът е изключително важен за бъдещите млади музиканти - дава сцена на едни от най-талантливите деца от различни краища на страната и е сериозен мотив за продължаване на тяхната музикална кариера.  Много от участниците в минали..

обновено на 19.05.22 в 14:05

Пейте с Радиодеца

Малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова се завръщат на сцената на Първо студио на БНР с концерт „Пейте с Радиодеца“ на 27 май от 19:00 часа . След  дълга пауза и огромно очакване, с усмивки и много настроение те ще зарадват малки и големи с любимите песни на състава. Подготвили са и много изненади. „С..

публикувано на 03.05.22 в 16:17

Андрей Йоница свири за първи път с Радиосимфониците

На 20 май в зала „България“ от 19.00 часа Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“  с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев. За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница , победител в международни конкурси Чайковски и АRD в Мюнхен...

публикувано на 03.05.22 в 14:35
Петър Славов-син

"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син

Концертът „Малки истории“ е уникална възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист  Петър Славов-син .  Той е един от най-успешните български джаз музиканти, който е свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в..

публикувано на 20.04.22 в 16:11

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

На 29 април от 19.00 часа в зала "България"  гост-диригентът Константин Добройков  заедно с  Радиооркестъра и Смесения хор на БНР  ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427  от Волфганг Амадеус Моцарт .   Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. и е диригент на..

публикувано на 07.04.22 в 15:45