Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 юни 19.00 часа зала "България"

Концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова гостува на Радиооркестъра

СО на БНР закрива концертния си сезон

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще закрият концертния си сезон на 10 юни от 19.00 часа в зала „България“.

Специален гост-солист ще бъде известната ни българска цигуларка Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония.

Албена Данаилова има успешна кариера на солист и камерен музикант. Била е първи цигулар в Баварския държавен оркестър, където по-късно става концертмайстор. Един сезон тя свири и в Лондонския филхармоничен оркестър. Водач е на „Ensemble Wien“. Редовно концертира в България, Германия, Израел и САЩ. Има записи  за немското радио „Kultur“, Северогерманското радио и Българското национално радио.

Заедно с Радиосимфониците тя ще изпълни Втори концерт на Бела Барток - едно от големите произведения за цигулка на XX в.

Вторият цигулков концерт на Барток е написан през 1938 г. и се отличава със своята сложност и колорит. Темите му напомнят темпераментни унгарско-цигански импровизации. Продължавайки традициите на Лист, композиторът сякаш се възхищава на пъстрите, свободно орнаментирани мелодии на цигулката и елементи на унгарските чардаши. Творбата се явява своеобразно музикално сбогуване с родината преди емиграцията на композитора в САЩ през 1939 г.

Във втората част на концерта ще прозвучат "Blumine" от Густав Малер и  „Увертюра, скерцо и финал“ от Роберт Шуман.

Рядко изпълняваното произведение „Увертюра, скерцо и финал“ в ми мажор оп. 52 на Шуман е приятно и пролетно, пропито с идеята за младост и разцвет. Но, за съжаление, става любимо на публиката едва след смъртта на композитора.

Малер нарича  Blumine „любовен епизод“, а необичайното име, което му дава, произлиза от заглавието Herbst-Blumine („Есенни цветя ”) на немския писател Жан Паул. Лежерни нотки с образите на онзи флорален свят, от който композиторът черпи вдъхновение именно за тази своя кратка композиция, потънала в забвение. От забравата тя отново изплува петдесет години по-късно, в същата златна епоха, в която величието на Малер най-накрая намира пълното си признание.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04