Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Караиванов познава душата на тангото в звука на един любим бандонеон

фотокредит: Изабел Янкова

Какво свързва 1935-та с 2022-ра, музиката на Астор Пиацола с една българска премиера от Даниел Бинели, музиканта Стоян Караиванов със симфониците на БНР? Отговорът звучи красиво: бандонеон. Музикалният инструмент на тангото.

„Той е от онези млади музиканти, които са в непрекъснато търсене и самоусъвършенстване“, казва за Стоян Караиванов след един свой майсторски клас проф. Фридрих Липс, завеждащ Катедрата по баян и акордеон в Руската музикална академия.

Стоян Караиванов е само на 24 години, но дисциплината и любовта, с която се посвещава на музиката, са неотменна част от богатството на музикалния живот. Обучението си по бандонеон започва през есента на 2020 г. при проф. Фабио Фурия в консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Каляри, Италия. Той е единственият български бандонеонист, многократно е награждаван в национални и международни конкурси по баян и акордеон, носител е на почетна грамота от  Българска академия на науките и изкуствата за високо изпълнителско майсторство.

През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез” в Париж.

Концертирал на сцените на престижни музикални събития, специализирал жанрова музика в Международния и национален център за акордеон и музика "Жак Морне", Стоян Караиванов ще излезе за трети път на сцената на зала „България“ на 21-ви октомври. Програмата на концерта със Симфоничния оркестър на БНР е специално аранжирана за бандонеон, с очакване петъчната вечер да се превърне в едно от най-ярките събития в музикалния сезон на радиосимфониците. 


Как се случи поканата за концерта на 21-ви октомври, танцува ли Стоян Караиванов танго и кога започва неговата лична история с бандонеона, който притежава днес и датира от 1935 г.

За Вас казват, че сте довели бандонеона в България. А кога и къде музикалният инструмент, без който не може аржентинското танго, Ви намери?

Във фейсбук. Един приятел продаваше своя бандонеон, така той стана мой. Това е кратката история. Беше в месеците на първия локдаун от пандемията. Инструментът, с който свиря, е произведен в Германия, по-късно е отпътувал за Аржентина, където почти 50 години е стоял в гардероб. После е откупен от Омар Масса, признат в Аржентина и не само там за един от най-добрите бандонеонисти.

Имате оригинален, действително исторически с духа на времето си и майсторската изработка инструмент?

Да, така е. Новите инструменти вече се правят на машини, изчистени са до най-малкия детайл, в тази прецизност се изгубва очарованието на автентичния звук. Когато свиря с моя бандонеон от 1935 година усещам лекотата, с която мога да извадя мелодията на тангото и да я предам на публиката. Преди това съм свирил на баян, акордеон, цигулка и пиано. Връзката ми с бандонеона е специална, както специална за мен е музиката на Астор Пиацола. Винаги свиря негова музика, когато съм с оркестър. Това е шарен и наситен с емоция музикален свят. В него има носталгия, но също има щастие и любов.


фотокредит: Изабел Янкова

Астор Пиацола е в програмата и на концерта Ви със Симфоничния оркестър на БНР. Ще свирите Adiós Nonino. Как приехте поканата да бъдете солист в музикалния сезон на оркестъра?

Публиката ще слуша мой аранжимент на това танго за бандонеон, пиано и струнен оркестър. Всъщност много се радвам, че маестро Марк Кадин ме покани за този концерт. Той имаше специфично условие: това да не бъде концерт за бандеон и оркестър от Астор Пиацола. Има два концерта, които се изпълняват в цял свят. Точно това очакване към мен е предизвикателството, с което приех поканата. Освен че на 21-ви октомври ще свиря за първи път със симфониците на БНР, за мен е напълно ново да изпълнявам музика от друг композитор.

В програмата има и българска премиера?

"Tres movimientos Concertantes" за бандонеон и оркестър от Даниел Бинели в Европа е изпълнявана само веднъж - на премиерата в Цюрих през 2011 г. от самия Бинели. Неговият стил на композиране е по-различен, осъвременен е. След Цюрих е свирена няколко пъти на сцени в Южна Америка, а сега, през октомври, българската ù премиера е със Симфоничния оркестър на БНР. За мен е голяма отговорност да свиря с класическите музиканти на Българско национално радио.

Танцувате ли танго?

Все още не. Вероятно за това има точно време и то предстои.

Казвате, че бандонеонът има звук, който докосва дълбоко чувствата ни. Може ли да се разкаже този звук?

Ще го направя с удоволствие. Ще ви разкажа на 21-ви октомврив 19:00 ч., в петък, когато ще бъдем заедно в зала „България“.


Маестро Пламен Джуров ще дирижира концерта на Симфоничния оркестър на БНР със солист Стоян Караиванов./ фотокредит: личен архив /

В програмата на втория концерт от сезона на Симфоничния оркестър на Българско национално радио, който ще бъде дирижиран от маестро Пламен Джуров, са Поема-ноктюрнона българския композитор Хераклит Несторов, премиерата за България на „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели, „Adios Nonino” от Астор Пиацола, Сюити1 и2 от музиката към драматичната пиесаАрлезианкана Жорж Бизе.

Билети в Рекламно-информационния център на радиото, на касата в залата и в мрежата на Ивентим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години Оркестър за народна музика към БНР

"Трудно е да се опишат емоциите от концерт, който те е разтърсил за дни напред. Вторият концерт от юбилейната музикална тетралогия „70 години Оркестър за народна музика към БНР“ бе съпреживян в Първо студио на Българското национално радио на 16.02. с близо двестa късметлии, едва успяли да се снабдят с билети. Аудиторията на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 20.02.23 в 16:21

Запис на Александрина Пендачанска и Радиооркестъра

На 11.07.2022 г.  в Първо студио на БНР бяха осъществени нови студийни записи на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска, която се включи в идейния проект на БНР и дирекция „Музикална продукция и състави“ за издаване на нов компакт диск с изпълнения на големите съвременни български гласове в сферата на оперната музика. Записите бяха..

публикувано на 29.11.22 в 10:14

Истината за Радослав Славчев – Riverman е в музиката

Той е изключително заразяващ с музиката си, с присъствието си и с усещането, което носи, вярвайки, че нотите спасяват света на човека. Колегите му по сцена го определят като безупречен, страшно талантлив и високо професионален творец. Има над 15-годишна концертна дейност с поредица забележителни моменти в нея: първи авторски албум „The Truth”, покана от..

публикувано на 14.11.22 в 10:18

Любов в неравноделен такт. 70 години Оркестър за народна музика.

Те имат сърце, което пулсира в  неравноделен такт и което познава тайната на всяко българско хоро. Те са сред най-добрите инструменталисти в българския фолклор, а заедно свирят, записват най-доброто и го пазят в архива на Българско национално радио, за да я има традицията и да се пази народната мъдрост. Защото фолклорът това сме всички ние...

публикувано на 18.10.22 в 17:10
Тобиас Хофман

Саксофонистът Тобиас Хофман открива джаз сезона в БНР с музикантите от Биг бенда

Биг бенд на БНР Снимка: Ани Петрова, БНР Девет концерта от октомври 2022-ра до юни 2023-та влизат в програмата на Биг бенда на БНР през новия сезон. Открояват се две основни теми – нова европейска и нова българска музика – а извън тях, за специален коледен концерт джаз музикантите се събират с очарователната Милица Гладнишка и..

публикувано на 07.10.22 в 15:06