Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

23 ноември от 19.00 часа в Първо студио на БНР

"Джаз в Първо студио" с Даниела Белчева

Авторски концерт на Даниела Белчева

Даниела Белчева е ново, необикновено, различно явление в съвременния български джаз, една от малкото дами, които създават своята музика и текстове - чувствени, емоционални, нежни, въздействащи, елегантни, спонтанни, многолики.Тя често повтаря, че музикантите, с които работи са нейни съавтори и това е факт. Като блестящи аранжори и импровизатори те са активна част от преобразяването на музикалните идеи във въздействащи и завладяващи композиции. Това е причината именно тя и виртуозните музиканти Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов да открият сезона на проекта „Джаз в Първо студио“.

На 23.11 от 19.00 часа в Първо студио на БНР Даниела Белчева ще представи авторската си музика, ще сподели емоциите на сцената с творческите си партньори от албумите „Acoustic me” и „Silver Button”.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.

Музикалните специалисти коментират музиката на Даниела Белчева така:  „Текстовете и гласът ѝ създават фини емоции, които едновременно съчетават съвременното и носталгичното звучене". Родена и израснала във Варна, Дани е свързана с музиката от ранно детство, пее в Хор на девойките, а по-късно и в Женски камерен хор. Близо две десетилетия певицата работи като вокалист на различни музикални формации извън страната, а пандемията, завръщайки я у дома, е за нея възраждащ момент на вглъбеност и равносметки. През 2020 заедно с приятели-съмишленици, Дани Белчева  реализира първия си албум „Acoustic me” във Варна, в който споделя лични преживявания в песни-истории, чийто автор на музиката и на текста е самата тя. За барабанист в албума е поканен Димитър Семов, който изиграва решаваща роля за по-нататъшния път на авторката и задава  концептуална посока  на звучене на нейната музика, която днес би могла да се определи като звучаща в пресечната зона между американски фолк, блус и джаз. За следващи продукции и концерти на живо са привлечени пианистът Милен Кукошаров и контрабасистът Михаил Иванов, които внасят свой неповторим почерк в музиката на Дани Белчева. През 2022 провокирана от работата с тримата музиканти, авторката издава втори миниалбум, озаглавен „Silver Button”. „Заглавието асоциирам с Луната - разказва Белчева, като в типичния за нея минималистичен поетичен стил добавя - има радост в тъгата, топлина под снега и сребро в мрака. Живеем с цялото си многообразие от спомени и натрупан опит от една страна и от друга с надеждите си и мечтите си  занапред. Важен е пътят, по който достигаме до  поезията и музиката. Радвам се, когато песните ми стигат до повече хора, които да могат да съпреживеят  музиката по свой начин. Рядко мисля за външната страна на нещата и за това как изглеждам отстрани,  вглъбена съм в мелодията и думите, преживявам ги с емоция, която ме поглъща.“

  „Мисля, че музиката на Даниела съчетава традицията на американския фолк с джаза, не толкова джазовата естетика, колкото импровизаторския елемент, спонтанността“ - споделя за работата си с Белчева пианистът и джазмен Милен Кукошаров. Барабанистът Димитър Семов допълва: „Най-интригуващото при Даниела е тази симбиоза между музика и текст, при нея всичко се случва заедно.Тя има невероятната дарба да облича думите в музика, както и обратното – да облече музиката в емоционалния заряд на думите. Рядко срещан талант е да умееш и едното, и другото“, а музикантът Михаил Иванов споделя, че песните на Белчева напомнят за най-големите майстори, като не спират да разказват истории.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42

"De este a oeste"

"De este a oeste"  (в превод от испански „От изток на запад“) е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI - Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор), Георги Бейков (бас), който ще се състои на  6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР .  В тяхно изпълнение ще..

публикувано на 17.11.23 в 14:03