Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

25.11.2022 от 19.00 часа в зала "България"

Радиосимфониците и Константин Илиевски

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи една от най-популярните и често записвани симфонии на Густав Малер - Симфония №5.

За много изследователи Петата симфония оставя усещане за своеобразен кръстопът. Композиторът, който вече не може да следва старите пътища, намира в него нови. Именно с тази симфония започва нов етап в творчеството на великия Малер. Преди това той прибягва до словесни текстове на своите симфонии и използва изразителността на човешкия глас. В Пета симфония, както и в Шеста и Седма, той въплъщава идеята само чрез "чиста" музика - без помощта на думи и образни асоциации, свързани с неговите вокални и симфонични цикли. Малер възнамерява да напише симфонията в четири части, но поради факта, че първата е разделена от него на две, те са общо пет. Прочутото романтично Adagietto (четвърта част от симфонията) се превръща в един от известните фрагменти и звучи във филма на Лукино Висконти "Смърт във Венеция" по романа на Томас Ман. Недоволен от работата си, композиторът през годините се връща няколко пъти към нея, прави значителни промени и през 1911 г., на прага на смъртта си, напълно я преоркестрира. Първото изпълнение на Симфонията е на 18 октомври през 1904 г. в Кьолн под палката на самия автор.

На 25 ноември зад диригентския пулт ще застане Константин Илиевски.

Константин Илиевски е изявен български диригент, пианист и композитор. Още на 17 години основава Sinfonietta dell’Arte в Братислава, която в последните 20 години се утвърждава като професионален оркестър с успешни и редовни гастроли в Европа. От 2020 г. е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио. През 2021 г. е резидентен композитор на „Проксима ансамбъл“ в Братислава, Словакия, а от 2022 г. Илиевски е и преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства. Двукратен носител е на престижната награда „Кристална лира“ в категорията „диригент“ за концерт със Симфоничния оркестър на БНР и за съвместния компактдиск с Камерния оркестър „Дианополис“, Ямбол, който ръководи от 2014 до 2020 г.

Работи със симфоничните оркестри на Виенски симфоници, Словашката национална филхармония, Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, Haциoналната опера и Радиотелевизионния оркестър на Албания (RTSH), Младежкия симфоничен оркестър на Флорида, САЩ, Младежкия симфоничен оркестър Игнац Йозеф Плейел, Aвстрия, Симфоничния оркестър Франц Лист в Косенца, Италия, Люксембурския камерен оркестър, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и др. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в залата и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42

"De este a oeste"

"De este a oeste"  (в превод от испански „От изток на запад“) е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI - Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор), Георги Бейков (бас), който ще се състои на  6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР .  В тяхно изпълнение ще..

публикувано на 17.11.23 в 14:03