Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

21.12.2022 от 19.00 часа в Първо студио на БНР

Барокова музика с Дейвид Маккюн и Явор Генов

глас и теорба

Музикалната култура на забързания ни живот в съвременен свят продължава да поддържа интереса към музиката на Бароковата епоха. Тя е винаги разпознаваема и се отличава с уникалната си грация и стил. 

На 21 декември от 19.00 часа в Първо студио на БНР канадският бас Дейвид Маккюн и българският лютнист Явор Генов ще представят проект „Et in terra pax” – музика от Късния ренесанс и Барока. В изпълнение на глас и теорба ще прозвучат творби от Хенри Пърсел, Й.С. Бах, Никола Хотман, Клаудио Монтеверди, Джовани Капсбергер, Стефано Ланди, Робер дьо Визе, Лодовико Виадана и Тарквинио Мерула.

Ето какво споделя Явор Генов: „Настоящата програма по особен начин дава среща на разнопосочни лъчи, които до голяма степен оформят облика на музиката от европейското Ново време. Те се пресичат в необичайния репертоар за соло бас с басо континуо, едновременно сакрален и светски, водещ от Италия към Англия, и неразривно свързан с онази музикална мисловност, дала живот на явлението, наречено много по-късно музикален барок“. 

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.                             

Явор Генов

Явор Генов е лютнист и басо-континуо изпълнител. Учи лютневи инструменти и басо-континуо при Якоб Линдберг.

Неговите четири солистични диска  „Hans Neusidler – lute music” (2022), “Orpheus Anglorum” (2018), “Zamboni – lute music” (2014) и “Kapsberger – Libro primo di lauto”, публукивани от нидерландския лейбъл Brilliant Classics, получават висока оценка от международната критика.

Свири с музиканти като Ема Къркби, Нуриа Риал, Андрю Лоуранс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен, Теодор Курендзис. Като басо-континуо музикант свири  в съставите на ансамбли и оркестри като EUBO, Cordevento, MusicAeterna, Valetta International Baroque Ensemble и др., с които концертира на някои от най-значимите подиуми и фестивали в Европа.

 Работи още и като музиколог в областта на Ренесансовия лютнев репертоар и Латинската монодия, на които посвещава две книги и редица публикации.


Дейвид Маккюн

Дейвид Макkюн /бас/ е роден в Едмънтън (Канада), но по настоящем живее във Варна.

Неговият репертоар се простира от Ранния барок до най-новата съвременна музика. Бил е част от професионалните ансамбли Pro Coro (Канада), Roomful of Teeth (САЩ), Cappella Amsterdam (Холандия), Vocal Аrt (Норвегия) и др.

Той е част от Норвежкия хор на солистите (Det Norske Solistkor) с диригент Грете Педерсен.

През 2022 г. участва в турнето на Cappella Amsterdam в Холандия, Франция и Германия с произведението "Матеус Пасион" и "Меса в си минор" от Й.С. Бах, както и в  "Магнификат" от К.П.Е. Бах заедно с Норвежкия хор на солистите и Финландския бароков оркестър.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42

"De este a oeste"

"De este a oeste"  (в превод от испански „От изток на запад“) е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI - Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор), Георги Бейков (бас), който ще се състои на  6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР .  В тяхно изпълнение ще..

публикувано на 17.11.23 в 14:03