Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20.01.2023 зала "България" 19.00 часа

Световна премиера в първия концерт на Радиооркестъра за 2023

гост-диригент Константин Добройков

Със световна премиера ще открият новата 2023 година Радиооркестърът с гост-диригента Константин Добройков.

На 20 януари от 19:00 часа в зала „България“ те ще представят за първи път пред публика „duermevela” – интерлюдия и епилог за оркестър от младия и талантлив композитор Петър Керкелов, написана през 2022 година специално за Симфоничния оркестър на БНР. 

Петър Керкелов

За нея авторът споделя: „duermevela (да бъдеш буден докато спиш (исп.)) е един сън от звуци, в който разнолики образи се противопоставят, сливат или преливат едни в други. Инструментите трескаво се пренареждат като в картина на Питер Брьогел Стари, в която заедно с тътнещите гръмотевици се разпознават форми от отминали и настоящи времена. През неясните им бледи очертания се вижда, че те танцуват, пеят народни песни, смеят се и оплакват.“

Музиката на Керкелов се отличава с аскетична искреност и непосредственост. Въпреки, че си играят с множество превъплътяващи се обертонови мелодични структури, неговите творби често пресичат лимитите на простите звукови игри и се целят в полетата на философията, в онези форми на изкуство, чиито елементи той интегрира в концепциите си. Негови произведения са изпълнявани в България, Холандия, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Aрмения и САЩ в места като Konzerthaus Wien, Gaudeamus Music Week, BOZAR Brussels, Teatro Massimo, Palermo в изпълнение на Asko/Schoenberg Ensemble, “Bang on a Can All Stars”, Ensemble PHACE (Австрия), Ансамбъл "Musica Nova-Sofia”, Софийски солисти с Красимир Щерев, Ruysdael Kwartet (Холандия), Антоний Баришевский (Украйна), Хайк Меликян (Армения) и др.

В програмата ще прозвучат още увертюра „Крал Лир“ от Хектор Берлиоз и Симфония №40 от Моцарт.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и в мрежата на EVENTIM.bg

Константин Добройков е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 2022 г. В периода 2013–2022 г. е диригент и част от ръководния екип на Държавна oпера-Пловдив. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. насам, a през 2021 г. получава номинация за „Грами“ като диригент на един от издадените албуми на компанията. През 2018 г. Константин Добройков дебютира със Софийска филхармония, а от 2016 г. е регулярен гост-диригент в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. През 2014 г. започва близка колаборация с Държавна филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков работи и със Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия “Синфониета Братислава”. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04