Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 февруари от 19.00 часа в зала "България"

Григор Паликаров и Георги Черкин на една сцена заедно с Радиосимфониците

В програмата: Григ и Шостакович

Двамата изявени български музиканти – диригентът Григор Паликаров и пианистът Георги Черкин ще гостуват на Радиосимфониците на 17 февруари от 19.00 часа в зала „България“.

В изпълнение на солиста Георги Черкин ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ - едно от най-забележителните произведения от този жанр в европейската музика от втората половина на 19 век. Лиричната интерпретация на творбата доближава творчеството на Григ до клавирните концерти на Шопен и особено на Шуман. Близостта до концертите на Шуман се намира в романтичната свобода, яркостта на проявлението на чувствата, във фините лирични и психологически нюанси на музиката, както и в редица композиционни техники. Въпреки това националният норвежки колорит на произведението, характерни за композитора, определят ярката оригиналност на Концерта.

Георги Черкин е победител в Международните конкурси „Проф. Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” 1994 в София.

Носител е на множество награди като„Кристална Лира”, „Златен Век”, „Златна муза”, „Златно перо” за принос в развитието и популяризирането на културата в страната.

Концертирал е в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и други.

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър “Билкент” в Анкара, Инчеонската филхармония в Южна Корея, Национален радиооркестър на Румъния, Одеската филхармония, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векя, Мигел Граса Мора и други.

Под диригентството на Григор Паликаров ще прозвучи и Симфония №10 от Дмитрий Шостакович.

Десетата симфония на Шостакович е една от най-личните му и автобиографични творби. Наред с Пета и Седма, тя също се смята за една от най-популярните му симфонии. Написана е през втората половина на 1953 година и е първата симфония на композитора след осемгодишно прекъсване, по време на което той изпада в немилост пред тоталитарния комунистически режим в Съветския съюз. Музиката му била призната за формалистична и вредна, въпреки това Симфонията е представена за първи път на 17 декември същата година в Ленинград, в изпълнение на оркестъра на Ленинградската филхармония под диригентството на Евгений Мравински.

Григор Паликаров дебютира на оперна сцена още като студент (на 22 години), когато дирижира “Риголето” в оперните театри в Плевен и Стара Загора.

От 2000 г. до 2019 г. е щатен диригент в Софийска опера и балет, а от сезон 2005/2006 г. до момента той е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик. Репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.

Чест гост-диригент е на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Софийска филхармония. Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали. Гастролира в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Китай и др.

За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Албер Русел", "Музиката и Земята" и др. Той е носител и на „Кристална лира” на СБМТД  (четирикратно – 2002, 2012, 2017 и 2022 г.), „Златно перо”- 2009 г., „Емил Чакъров” – 2019 г. и „Златна лира“ на СБМТД за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишнината му през 2021 г.

Към настоящия момент маестро Паликаров е професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров", където успешно защитава научните степени „доктор“ и „доцент“.


Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28