Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 юни от 19.00 часа в Първо студио на БНР

Джаз в класиката - Картини от една изложба

Биг бенд на БНР и Константин Костов трио

Вълнуваща среща очаква почитателите на класиката и джаза на 22 юни от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев ще закрият сезона с концерт от поредицата „Джаз в класиката“ - „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски. Новият прочит, аранжиментите специално за Биг бенд и джаз трио е на пианиста, композитор и аранжор Константин Костов, който за първи път ще свири със състава. На сцената ще му партнират и двамата изявени наши джаз музиканти - контрабасистът Димитър Карамфилов и барабанистът Христо Йоцов.

Ето какво споделя Константин Костов за работата си по този проект:

„За Биг бенд се наложи да търся нови идеи не само като звук, но и като форми, а някои от пиесите се трансформираха напълно в друга посока. Важно беше да има стилово разнообразие, характерно за джаз музиката и специално Биг бенд звучене, което прави аранжиментите по-джазови. Нямаше как да не пропусна и класическите джаз форми като блус, ритъмчендж, мамбо и т.н. Силно се надявам музиката да поднесе на публиката много и най-различни емоции и да усетят задоволство, че са били най-важната част от този концерт, защото най-важни наистина са слушателите и публиката.“ 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Константин Костов

Константин Костов е носител на редица награди: Гран При и Първа наградата на конкурс Gasteig в Мюнхен(2003), Втора награда и Награда на публиката на Първия международен конкурс TEREM CROSS OVER в Санкт Петербург (2010).

Концертира на различни сцени и фестивали в цяла Европа, Русия и Япония, както и самостоятелни концерти в Киото, Токио и Blue Note Nagoya, Джаз фестивал в Сапоро, Джаз фестивал Takatsuki, Джаз фестивал в Токушима, Джаз Джамборе-Варшава, Babskie Granie- Gdansk, Джаз фестивал в Bydgoszcz, Gdanskie Noce Jazzowe, Джаз празници в Gorzow, Музикален фестивал в Szczeczin, Irkutsk- Jazz Festival, „Аполония“ в Созопол, солов рецитал на Pianissimo Festival в София, Джаз фестивал в Пескара, Италия.

От 2001 г. се изявява с трио „Константин Костов“ със собствени композиции в големи зали като Филхармонията и залата „Carl Orf“ в Мюнхен, във филхармонията „Шостакович“ в Санкт Петербург и Дома на композиторите в Москва. Много от изявите са излъчвани по радиото и телевизията. Тясно сътрудничи с международните музиканти Leszek Zadlo, носителите на Грами – Gregory Porter, Cezary Konrad, Pawel Panta, Agnieszka Hekiert, Robby Ameen и др.

Неколкократно ръководи семинари по джаз пиано в Нови сонч в Полша и в Санкт Петербург.  От 2008 г. е преподавател по джаз пиано и ансамбъл в Университета за музика и театър в Мюнхен.

Христо Йоцов

Христо Йоцов е известен барабанист, композитор и аранжор. В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти. Автор е на музика и аранжименти за редица джаз формации, Биг-бенд, симфонична и театрална музика.

От 1982 г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия“ печели двете най-престижни европейски награди за джаз (1985) в Белгия и (1986) в Германия. С тази група има издадени 5 албума.

Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев,Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън,Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел, „Мартинес Брадърс“ и мн.др.

В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Биг бенда на Българското национално радио.

От 1989 г. води клас по ударни инструменти в катедра “Поп и джаз” в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, професор.

От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика – „Opium”-1998,, “Seven Steps”-2009, “Jazz Ball”-2013, “Funky”-2014, “Go Fusion”-2015, ,“Jazz Cats” 2017. “Next Step”2019 „Jazz Cats 2” 2019. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Димитър Карамфилов

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите наши и чужди музиканти като Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Антони Дончев, Живко Петров, Ангел Заберски, Васил Петров, Хилда Казасян, Белослава, Джери Бергондзи, Пинк Мартини, Марио Станчев, Владимир Кърпаров и други.

Записва музика за БНТ, БНР, БТВ в редица предавания и проекти. 

Преподава контрабас в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в периода 2014-2018 г. 


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04