Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфоничен оркестър на БНР

Концерт в чест на Деня на независимостта на България

Солист Хаято Сумино Диригент Константин Илиевски

Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ Ви канят на един незабравим концерт в чест на Деня на независимостта на България с гост-солист даровития японски пианист Хаято Сумино.

Концертът, който ще се състои на 20 септември 2023 г., сряда, от 19 ч. в столичната зала „България“ е поклон към българския свободолюбив дух и мост между поколенията и нациите, защото това е пътят за успешно развитие през ХХI в.

Хаято Сумино е един от водещите интерпретатори на Шопен в света. Японският пианист и композитор e само на 26 години, но успява да си създаде солидна репутация в изпълнителското изкуство. От 2019 г. се изявява като солист и свири с няколко престижни оркестри в Япония като Симфоничния оркестър на Йомиури Нипон, Токийския филхармоничен оркестър и други.

Хаято Сумино


През декември 2020 г. издава първия си албум „HAYATOSM“, след това „Шопен: Концерт за пиано № 1“, записан на живо със Симфоничния оркестър на Полското национално радио, дирижиран от Марин Алсоп.

Заедно с Радиооркестъра виртуозът ще изпълни за българската публика Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен. Зад диригентския пулт ще застане новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Маестро Константин Илиевски.

Концертът за пиано и оркестър №1 е написан от гениалния композитор, когато е само на 20 години. Първото му издание е посветено на Фредерик Калкбренер – известен пианист, композитор, учител по пиано и производител на пиана, по онова време живял във Франция. Заедно с Концерт №2 е от задължителните пиеси, които се изпълняват от финалистите на Международния конкурс „Фредерик Шопен“.

Премиерата на концерта е на 11 октомври 1830 г. в Националния театър във Варшава. Солист е самият композитор, а диригент е Карло Солива. Изпълнението предизивиква бурни аплодисменти.

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №2 „Великий Преслав“ от Веселин Стоянов. Написана е през 1969 г. и е последното произведение на композитора. Драматургията на Симфонията е свързана със силно патриотичната тема за нашите столици и славната ни история.

Организацията, съдържанието и участниците в концерта са пример за плодотворната обединяваща сила на изкуството. Не е случаен подборът на произведенията, едното от които илюстрира качествата на българското музикално наследство, а другото – на световния музикален гений.

Не пропускайте срещата на българското със световното изкуство в чест на един от най-светлите български празници, който е достоен за вечния общочовешки стремеж към независимост и напредък!

Билети в мрежата на Ивентим и на касата в зала „България“.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон. Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата. Своя дебют с..

публикувано на 21.09.23 в 15:38

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски . Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г. Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на..

обновено на 18.09.23 в 16:42

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега. Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София". Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му! Вечна памет! Борис Петров е..

публикувано на 08.08.23 в 14:29

Заключителен концерт на майсторския клас на Вики Алмазиду

Българското национално радио и Нов български университет Ви канят на заключителния концерт на майсторския клас на международно известната джаз певица Вики Алмазиду. Концертът ще се състои на 05.07.2023 г. в Първо студио на БНР . На сцената ще застанат най-добре представилите се участници и музикантите: Юлиан Янев, Илия Лазаров и Николай..

обновено на 28.06.23 в 17:27

Вокална група „Радиодеца“ взе участие в Международния фестивал за изкуства и наука в град Льош

           Международният детски фестивал за изкуства и наука в град Льош, Франция се организира от престижното училище „Сент Дени“ и има за цел да събере деца от цял свят, които да  представят своята култура и да покажат и обменят опита и познанията си. Фестивалът се организира от деца за деца и предлага разнообразна програма с поредица от..

обновено на 28.06.23 в 17:26