Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София".

Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му!

Вечна памет!


Борис Петров е роден в Русе през 1970 година. Син на големия български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето, той открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 г. е приет за ученик в Русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ през 1984 и 1986 година. Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“. Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера като през 1989 е приет за студент в Българска Държавна Консерватория специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина. През 2013 г. е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авторски концерт на проф. Нева Кръстева

Смесеният хор на Българското национално радио открива своя нов творчески сезон с авторски концерт на проф. Нева Кръстева. Концертът под диригентството на Любомира Александрова ще бъде на 7 ноември в концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ( бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №94) . Програмата включва..

публикувано на 25.10.24 в 11:37

Биг бендът на БНР открива творческия си сезон с авторска музика на Димитър Бодуров

На 24 октомври от 19 часа в Първо студио на радиото Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще открие творческия си сезон с авторската музика на пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров . На сцената заедно с музикантите от Бенда ще му партнират контрабасистът Михаил Иванов и барабанистът Мартин Хафизи , с които Бодуров работи от..

публикувано на 04.10.24 в 16:08

"Енигматични символи" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

С „Празнична музика“ от Васил Казанджиев Симфоничният оркестър на БНР ще открие концерта на 18 октомври от 19 часа в зала „България“ и ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия ни композитор, диригент и педагог. Казанджиев е един от ярките личности, който успява да изгради свой стил и се утвърждава като един от съвременните..

публикувано на 03.10.24 в 16:55

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца"

Вокална група Радиодеца търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-ти октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Костантинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. Необходимо е предварително да запишете детето на информация в..

публикувано на 03.10.24 в 14:30

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43