Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНР обявява онлайн прослушване за талантливи деца

2
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио обявява онлайн прослушване за деца- инструменталисти, които да реализират звукозаписи в Първо студио на БНР за участие в Международния конкурс „Концертино Прага 2024“. Всяка година продуцентите от „Музикална продукция и състави“ дават възможност на избрани таланти да направят безплатно свои професионални звукозаписи в Първо студио на БНР и изпращат техните кандидатури за участие в престижния конкурс.

За участие в онлайн прослушването на „Музикална продукция и състави БНР“ е необходимо децата, отговарящи на условията за кандидатстване в Международния конкурс, „Концертино Прага 2024“ да изпратят  в срок до 30.11.2023 на  desislava.kostantinova@bnr.bg :

-  Три имена на участник, години, училището в което учат, преподавател по специалността, репертоар за кандидатстване в конкурса.

-  Видео запис (не е необходимо да бъде професионален) на поне две пиеси, които ще включат в репертоара си за конкурса.

-  Автобиография на български език.

Комисия от продуценти ще определи до 15 декември 2023 участниците за звукозаписи в БНР, които ще се състоят през месец март и ще ги уведоми по е-mail.

Условията за участие в „Концертино Прага 2024“ са следните:

Чешкото радио организира конкурс за млади музикални таланти от цял свят. През 2024-та участниците ще се състезават в категория солисти. Международното жури прослушва записите на децата (анонимно, без да знаят имена, години и т.н.) и селектира най-добрите за финалния тур - концерт на живо като солисти на оркестъра на Чешкото радио и още редица награди. Избрани деца имат възможността да участват и в поредица от концерти, част от „Южнобохемския музикален фестивал“ и да реализират професионални аудио записи.

Участниците се състезават в следните категории:

Соло категория:

Участниците, които не са навършили 16-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2008 г. или по-късно), ще имат право да участват в конкурса в категорията със следните инструменти: цигулка, виолончело, пиано, чембало, акордеон, арфа и китара.

Участниците, които не са навършили 18-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2006 г. или по-късно), ще имат правото да участват в категорията със следните инструменти: флейта, обой, кларинет, фагот, тромпет, валдхорна, саксофон и тромбон.

Децата трябва да изберат разнообразен репертоар, като за оценката се толерира присъствието на чешки композитор в избраните пиеси и пиеси от препоръчителния репертоар, с който могат да се запознаят на следната интернет страница: https://concertino.czech.radio/node/8462424

Продължителността на записите трябва да бъде не по-малко от 20 минути и не повече от 30 минути.

Изискването на конкурса е произведенията, които децата изпращат за кандидатстването си да бъдат записани нацяло, (с изключение на частите на дадено произведение, които могат да бъдат записани по отделно), без монтаж и с необходимото качество за радиоизлъчване, като за доказателство за неподправеността се изпраща и видеозапис от реализирането на звукозаписа.

Справка за конкурса можете да намерите на страницата на „Концертино Прага“ https://concertino.czech.radio/

  *За повече информация: +35929336377  Продуцент детска музика


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт за деца в Първо студио на БНР

На 12 декември в емблематичното Първо студио на Българското национално радио   Симфоничният оркестър ще представи специален концерт за деца от 10:30 часа и от 12:00 часа .  Малките почитатели на музиката ще имат възможността да чуят знаменития цикъл "Карнавал на животните" от Камий Сен-Санс . Те ще се запознават с различни зоологически..

публикувано на 06.12.23 в 11:23

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42