Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 ноември, сряда от 19 часа в Първо студио на БНР

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР, съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на културата.

Името на концерта е взето от едноименната творба на Матиас Пинчер и фокусира в себе си идеята за подредба на една паралелна звукова реалност на днешния човек и свят чрез български и чуждестранни клавирни творби, създадени през последните пет десетилетия, т.е. на моста между двете столетия.

Световната премиера на написаната през 2016 г. Соната за два рояла от Васил Казанджиев ще прозвучи заедно с неизпълняваните досега миниатюри за пиано от 1982 г. на Михаил Големинов, както и вдъхновената от Йосиф Бродски творба на Алексей Ретински, носеща заглавието от края на стихотворението му „Сретение” – „... и пътят ставаше широк”. 

Ще прозвучи и наградената творба за пиано и електроника от конкурса по композиция „Проф. Марин Големинов” през 2020 г. „Токио 7 район” от Хибики Мукаи, както и транскрипцията на Дьорд Куртаг на хорала на Й. С. Бах “O Lamm Gottes, unschuldig” за ансамбъл от четири ръце.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14

Данчо Радевски ще бъде солист в концерта на Радиосимфониците на 2 февруари

Симфонично скерцо „Чиракът магьосник“ от Пол Дюка, Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз ще представи Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски в следващия си концерт на 2 февруари от 19 часа в зала „България“ . Успехът на френския композитор, музикален..

публикувано на 16.01.24 в 10:47

"Изкуството на тамбурата" събира известни инструменталисти на една сцена

На 8 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика   на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти" - "Изкуството на тамбурата" .  В него специалното участие сме отредили на именитите солисти Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей..

публикувано на 12.01.24 в 12:05