Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на 7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР

Авторският концерт „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“ ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на Радиото.  

Несъмнено, през всичките тези години, посветени на българската народна музика и стотиците минути звукозапис за БНР, звездните творчески попадения на композитора остават в полето на северняшката стилистика. В концертната програма ще чуем както познати от репертоара му Горнооряховски хора, така и специално написани за повода пиеси, част от северняшкия инструментален цикъл на твореца. Особен колорит в празничната вечер ще придадат и гост-солистите – певците Гергана Димитрова, Сорина Богомилова, Любомир Петов, за които Христофор Раданов е писал аранжименти през годините, както и солистите от Оркестъра – кавалджията Костадин Генчев и гайдарят Петьо Костадинов.  

Специални гости на събитието ще бъдат и млади певци и инструменталисти, които ще изпълнят обработки за вокален състав и авторски пиеси за оркестър. Това са Камерен вокален състав при НМА „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София, с дир. д-р Ваня Монева, Школа за народни инструменти „Потомци“ при НЧ „Напредък-1870“, гр. Лясковец, с ръководител Стефан Печикамъков, Вокална група „Средногорски звън“, гр. Челопеч с ръководител Невелина Сараджова и Женски народен хор при Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“, гр. Горна Оряховица, с диригент Георги Петров. 

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу