Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 декември от 19 часа в зала "България"

Оперна гала

Нов компактдиск "Български оперни гласове"

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска, тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков, а специален гост  - баритонът Кирил Манолов. Под диригентството на Григор Паликаров ще прозвучат арии от опери на Верди, Пучини, Маскани и други.

Ето какво споделя за проекта Георги Еленков, продуцент вокална музика в БНР:

„Стремежът на Националното радио да съхранява българската звукова памет вече почти 90 години води до формиране на най-богатия и единствен по рода си фонд със записи от различни етапи на националната ни музикална култура.

Проектът Български оперни гласове е инициатива на дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР, която отразява дългогодишната дейност на дирекцията в сферата на оперната музика. Настоящата селекция включва 14 записа на български оперни певци, познати на меломаните от световните и национални сцени. Специално място в нея е отделено на големия български тенор Камен Чанев, който през 2020 г. загуби битката с Covid-19 и остана завинаги на върха на своята кариера.

Певците в изданието си партнират със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на изявени оперни диригенти, а в един от записите участва и мъжкият състав на Смесения хор на БНР. Звукозаписите са реализирани през последните години в емблематичното Първо студио на радиото. Изпълненията са групирани стилово, като е потърсен контраст в съпоставяне на различните типове гласове.Приятно слушане!“


Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!