Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

| обновено на 10.09.19 в 14:57


Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка.

проф.Гинка Гичкова

Първия досег с музиката за Галина, както тя сама споделя, е едва на 4-годишна възраст, при това съвсем случайно. До ден днешен тя с усмивка разказва тази история и не пропуска да отбележи, че заслугата е изцяло на сестра й, тъй като именно покрай нейното прослушване за Детската музикална школа във Варна забелязват и нейния талант. "Това малкото детенце няма ли да го запишете на някакъв инструмент?” Е, записват я в класа по цигулка и това се оказва верният избор, тъй като и до днес любовта към инструмента е една от големите в живота й!

Младата цигуларка завършва СМУ „Д.Христов“ – Варна в класа на Евгения Паскова, а по-късно и НМА „П. Владигеров“ при проф.Гинка Гичкова. Изпъква със своята упоритост и амбиция, което през годините и дава много възможности и завиден брой отличия: лауреат е на конкурсите „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“, „Добрин Петков“, „Musicians of the new milleniumМакедония; участва с майсторските класове на М.Минчев, И.Нийман, К.Мардиросян, А.Киш.

„Не мога да си представя живота без музика и без цигулката! Винаги съм имала щастието да срещам хора, които са ме подкрепяли в това, което правя- да ми помагат, да ме насочват...винаги е имало нещо, което ме е провокирало!“

За Галина Койчева всяко ново начинание е и ново предизвикателство! През 2004 г. е избрана за концертмайстор на младежкия оркестър „Junge Donaub PhilharmonyГермания. Гастролира като солист в редица български оркестри, свири в различни формации, с които изнася концерти в много страни по света. „Ardenza Trioе една от тях, с която през 2009 г. печели престижната награда „Кристална лира“ за проекта- Martinu. От 2006 г. Галина умело съчетава изпълнителската с преподавателска дейност – хоноруван преподавател е по цигулка в НМА „П.Владигеров“, а от 2007 г. вече официално заема длъжността концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

„Какво е да си концертмайстор на такъв оркестър- на първо място отговорност! Но, освен всичко друго, това ми дава стимул да продължавам да се развивам, да продължавам да уча!...Най-важното е да вървят нещата добре за всички, да постигнем художествената цел по възможно най-добрия начин!“

Симфоничният оркестър на БНР заема водещо място на българската сцена, благодарение на музиканти като Галина Койчева, които със своя професионализъм и отдаденост успяват да ни предадат магията на музиката!