Марк Кадин - новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Марк Кадин. Роден е в Украйна, в семейство с дълбоки музикални традиции. Първите му стъпки по пътя на музиката започват от детските му години, в които посещава детска музикална школа и свири на кларинет. Музикалното си образование получава в Москва - в Музикално училище „Гнесини" и в Руската музикална академия. Още като студент, през 1990 Марк Кадин започва кариерата си като помощник диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия" и на Московския ансамбъл за съвременна музика. По-късно става асистент-диригент на  Оркестъра на Московското радио.

През 1996  Михаил Плетньов го кани да заеме поста на асоцииран диригент на Руския национален оркестър и до 2004 работи в тясно сътрудничество с Валери Гергиев, Мстислав Ростропович, Майкъл Тилсън-Томас, Кент Нагано, Евгени Светланов .

От 1999 до 2003, по покана на Владимир Спиваков, става постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози". С този оркестър Кадин изнася ежегодно около 30 концерта в Русия, осъществява европейски турнета в Швейцария, Холандия и Германия, както и концерти в Кьолнската филхармония, Тонхале, Дюселдорф и Херкулес, Мюнхен.

От 2004 до 2014 Марк Кадин е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Красноярск и допринася за успеха и растежа на оркестъра.

Неговите многобройни сътрудничества с руски оркестри включват концерти с Руския национален оркестър, Московския симфоничен оркестър, Руската филхармония и оркестрите от Новосибирск, Самара, Волгоград, Воронеж, Хабаровск, Омск, Иркутск, Ростов и др.

Като гост-диригент Кадин работи активно и с различни симфонични оркестри в Европа, Азия и Южна Америка, като симфоничните оркестрите на Рим, Куинсланд, Ксиамен, Кьонги-до, Истанбул, Коста Рика, Парана, Юкатан, Кипър, Израел, Словашкото радио, а също и с филхармониите на София, Македония, Моравия и „Артур Рубинщайн.

Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които: Дмитрий Хворостовский, Суми Джо, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Виктор Третяков, Борис Березовский, Николай Луганский, Денис Мацуев, Александър Князев и др.

За избора на професията си Марк Кадин споделя: Аз не съм си избирал професията. Всичко стана случайно и от само себе си. Никога не съм мечтал да стана велик диригент или да съм началник. Моят преподавател ми каза, че е възможно нещата при мен да се получат и тези думи ме стимулираха да продължа.“

Най-дълъг и ярък период в кариерата му е работата с Руския национален оркестър – един от водещите симфонични оркестри. „За 8 години работа с тях съм научил много – това бе за мен и университет,  и академия.“

За формулата на успеха в съвместната работа на диригента и оркестъра, Маестрото подчертава: „Струва ми се, че има много неща,които са важни за успеха и постигането на  резултати в съвместната работа на диригента и оркестъра. Те са много. На първо място поставям доверието на музикантите към диригента и на диригента към музикантите. Ако музикантите не ти вярват, те никога няма да правят това, което им казваш, колкото и правилни думи да използваш. Аз съм щастлив, че с оркестъра на БНР подобно доверие възникна още от първата ни среща. Атмосферата на нашата работа винаги е била топла и доверчива.“