Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон 2019/2020

На 30 септември (понеделник), от 19:30 ч. в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен сезон под палката на Главния диригент Марк Кадин.

В първата част на концерта Радиосимфониците ще представят емблематичния Концерт за пиано и оркестър №1 на Чайковски, в изпълнение на младия руски пианист Константин Емелянов, лауреат на XVI Международен конкурс „П.И.Чайковски“.

Критиците го наричат „тиха суперзвезда“ и за него пишат: „От неговото музициране е невъзможно да се откъснеш… ”.

Възпитаник на Московската консерватория, Емелянов е лауреат на редица престижни международни конкурси, сред които: Конкурс за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц, Конкурс за пианисти, Верона, Италия, Суджоу, Китай, „Виоти“ Верчели, Италия, III Всеруски музикален конкурс и други.

Първият концерт е сред най-известните клавирни концерти в музикалната литература на 20 в.Пианистът Андрей Гаврилов споделя: „Началото на Първия Концерт на Чайковски е най-известната музика на планетата. През целия ми живот не съм срещнал нито един човек, който да не познава този мотив – от сиромах до крал.“ Първоначално Чайковски посвещава творбата си на Николай Рубинщайн – негов близък приятел, изтъкнат пианист и основател на Московската консерватория. Рубинщайн критикува  произведението, считайки го за твърде сложно и неудобно за изпълнение. Тази оценка дълбоко засяга композитора и той решава да го посвети на известния немски пианист Ханс фон Бюлов. За първи път Бюлов изпълнява оригиналната версия на Концерта на 25 октомври 1875 в Бостън. Публиката е много впечатлена от произведението и кара Бюлов да повтори финала. Самият Чайковски остава изненадан от този успех. Днес се изпълнява последната  от трите негови версии  – тази от 1888. Концертът е виртуозен и ефектен, с изключително красив, запомнящ се и завладяващ тематизъм, присъстващ и в трите му части.

Във втората част на концерта ще прозвучи често определяната като епическа, Пета симфония на Сергей Прокофиев. Премиерата ѝ е на 13 януари 1945 в Москва под диригентството на автора. Святослав Рихтер, присъства на премиерата на симфонията и споделя за композитора и неговото произведение: „В Петата симфония той (Прокофиев) отстоява в пълна степен своя гений. Заедно с това, в нея има време и история, война, патриотизъм, победа…“

Не пропускайте откриването на сезона на Радиосимфониците на 30 септември от 19:30 часа в зала „България“!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com