След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит.

Индексът DJIA се понижава с над 350 пункта (спад с 1,46%), широкият индекс S&P500 - с 1,24% и технологичният индекс Nasdaq Comspoite - с 0,6%. Днешният негативен старт е факт, след като в петък DJIA се раздели с 558 пункта (спад с 2,2%), индексът S&P500 се понижи с 2,3%, а Nasdaq се срина с цели 3 на сто. По този начин и трите основни фондови индекса приключиха най-лошата си седмица от март насам, като DJIA и S&P500 отново се оказаха в негативна територия спрямо началото на 2018-а година.

За днешния нов спад на Уолстрийт влияние оказа понижението на акциите на Apple Inc. с близо 2% след новината, че китайски съд е забранил на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone поради нарушил на два патента, притежавани от компанията Qualcomm Inc., чийто акции пък поскъпват с близо 3%.

Под натиск от продажби с около 1,5% се намират и акциите от финансовия и банков сектор с оглед на очакванията в последно време, че през следващата година Федералният резерв няма да бъде толкова агресивен по отношение на политиката на повишаване на лихвите, колкото беше през последните няколко години.

Акциите на енергийните компании също бележат понижения с над 1% на фона на днешния подновен спад на петролните цени.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите оказват и оставащите в сила притеснения, свързани с търговката война между САЩ и Китай. Вчера американският търговски представител Робърт Лайтизер даде ясно да се разбере, че Вашингтон е поставил "твърд краен срок" до 1-ви март за успешно разрешаване на търговските спорове в Пекин, като провала на преговорите ще доведе до ново увеличаване на митническите ставки върху вноса на китайски стоки.

Официалното решение от преди малко на британския премиер Тереза Мей да отложи планираното за утре гласуване в Камарата на общините на Брекзит сделката, договорена с ЕС, само подсили напрежението на световните капиталови пазари.


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45