Късно снощи САЩ и Китай стартираха последния кръг от търговските преговори

Китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети Вашингтон по покана на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин

САЩ и Китай започнаха последния кръг от търговски преговори посредством телефонен разговор в понеделник късно вечерта, включващ американския министър на финансите Стивън Мнучин, търговския представител Робърт Лайтизер и китайския вицепремиер Лю Хъ, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

По време на телефонния разговори тримата висши служители са обсъдили поетия от Китай преди време ангажимент за покупки на американски селскостопански продукти и промени във фундаменталната китайска икономическа политика, посочиха пред "Уолстрий джърнъл" лица, запознати с разговора, но без да предоставят повече подробности.

Като част от търговското временно примирие, постигнато по време на срещата на президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин преди по-малко от две седмици, китайските официални представители обмислят и промени в плана "Произведено в Китай 2025 година" - държавната индустриална политика, целяща китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката, посочиха същите източници. Трябва да се има предвид, че политиката на Китай е важна точка в оплакванията на САЩ, че Пекин се ангажира с нелоялни търговски практики, които поставят чуждите фирми в неблагоприятно положение спрямо китайските компании.

В свое кратко изявление Китайското министерство на търговията посочи, че разговорът, който се проведе в понеделник вечерта американско време, или рано сутринта във вторник китайско време, означава "напредък в графика със следващите стъпки и пътната карта" на новия кръг от преговори. Министерството също така отбеляза, че вицепрезидентът Лю Хъ планира да пътува до Вашингтон след новата година, за да дискутира търговските въпроси, приемайки покана на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. Според министерството екипите на Китай и на САЩ са в близка комуникация.

Подновяването на преговорите е факт след 90-дневното търговско примирие, одобрено от президентите Донадл Тръмп и Си Цзинпин началото на месеца. След тяхната работна вечеря на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина (в кулоарите на редовната годишна среща на лидерите на Г-20), американски и китайски официални представители заявиха, че Пекин планира да обяви подновяване на покупките на американска  соя като жест на добра воля относно новите търговски преговори, които се очаква да приключат около 1-ви март.

След срещата на Тръмп и Си от САЩ заявиха, че няма да осъществят планираното за 1-ви януари увеличаване на митата от 10% на 25% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

"Уолстрийт джърнъл" отбеляза, че с проведения късно снощи (рано днес) телефонен разговор, двете страни показват желание за продължаване на преговорния процес, който беше подложен на риск от провал след ареста в Канада на висш ръководител на китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co. по искана за екстрадиция от страна на САЩ.

В миналото вицепрезидентът Лю Хъ, главния търговски преговарящ от страна на Китай, преговаряше директно с американския финансов министър Стивън Мнучин. Доналд Тръмп обаче назначи Робърт Лайтизер за водещ преговарящ с Китай и информира за това Си Цзинпин по време на тяхната среща в Буенос Айрес.

Имайки предвид, че в проведения снощи телефонен разговор участие взеха както финансовия министър, така и американския търговски представител, това предполага, че Стивън Мнучин ще продължи да играе съществена роля в разговорите в Китай. В миналото Министерството на финансите се съсредоточи при преговорите с Китай върху въпросите, свързани с се сектора на финансовите услуги.


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45