Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския износ при евентуален "твърд" Брекзит, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, отскочи през декември с 6,6 пункта до -17,5 пункта от ноемврийското дъно от -24,1 пункта (което беше близо до 6-годишното юлско дъно от -24,7 пункта - най-ниско негово ниво от август 2012-а година), докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за негово допълнително влошаване до -25,0 пункта.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се срина рязко през декември до 45,3 пункта от 58,2 пункта през ноември и осреднена прогноза за индекс на ниво от 55,8 пункта.

                                                                                                    Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"Въпреки че нарастването на икономическите очаквания е добре дошло, то не бива да се тълкува прекалено въодушевено. Оценката на настоящата икономическа ситуация се влоши драстично както за Германия, така и за цялата еврозона. Това е предпоставка за относително слаб икономически растеж през четвъртото тримесечие. Освен това остава в сила несигурността по отношение на международния търговски спор и условията по Брекзит, което има особено ясо изразено отрицателно въздействие върху частните инвестиции и износа на Германия", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Смесените резултати от проучването на института Zew идват като знак за приближаващ край на десетилетния експортен бум на водещата европейска икономика, която би било особено уязвима, ако оставащото в сила напрежение между Вашингтон и Пекин прерасне в истинска търговска война.

Междувременно Германската индустриална асоциация препоръча на компаниите по-рано днес да се подготвят за хаотичен Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без постигането на споразумение за бъдещите отношения). Това предупреждение идва на фона на днешната совалка на британския премиер Тереза Мей на стария континент в опит да намери подкрепа от европейските лидери за евентуални промени на вече договорената с ЕС Брекзит сделка и които промени да позволят успешното гласуване на споразумението в парламента на Великобритания.

Според същото проучване на Zew, очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона също бележат слабо подобрение, като съответният индекс на бъдещите очаквания се повиши през декември до -21,0 пункта от -22,0 пункта през ноември, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се влоши рязко до 12,1 пункта от 18,2 пункта.

Инфлационните очаквания за еврозоната пък бележат рязко понижение, като съответният индекс на института Zew спадна през декември до 6,0 пункта от 25,5 пункта месец по-рано.


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45