Владимир Тодоров: Не е нужно "Гражданска отговорност" да поскъпне заради "Зелена карта"

Застрахователните компании ще трябва да отделят допълнителен ресурс за нов презастрахователен пул. Изискването идва от Съвета на бюрото "Зелена карта" за гражданската отговорност, на което страната ни е член. 

От декември нашето бюро е поставено под мониторинг, въпреки че неофициално такъв се извършва още от март. Днес официално оставката си подаде и председателят на бюрото Орлин Пенев. 

Неофициално от застрахователния бранш признават, че развитието може да доведе до ново поскъпване на задължителната полица. Пред "Хоризонт" Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче изрази надежда браншът да успее да се справи, без да удари по джоба клиентите си. 

"Това, което следва, е че има проблем с изплащането на щети на български автомобили в чужбина. Също така означава, че нашето бюро има пропуски в работата. То трябва да менажира процесът по изплащането на щети на българи в чужбина, да защитава интересите на членовете си, застрахователните компании, да предотвратява изтичане на ресурс и застрахователни измами", разясни Тодоров. 

Той не коментира предположението, че проблемът се дължи на полици на две конкретни застрахователни компании. 

"Очаква се от съвета на бюрата да има общ презастрахователен пул за всички компании и да се увеличи частната вноска - нашите застрахователи да внасят по-големи суми по презастрахователни договори. Надявам се, че няма да се стигне до повишаване на цената на "Гражданска отговорност". Подобна ситуация имаше през февруари, когато бяха събрани допълнителни 10 лева към всички застраховки. В момента повечето компании са против този подход - да се събират пари от гражданите. Допълнителна фиксирана сума едва ли ще бъде плащана", смята Тодоров. 

Вариантите са самите компании да попълнят дефицита за собствена сметка или цените да се повишат за рисковите превозни средства, като влекачи и автобуси, но не и за масовия потребител. Според Тодоров компаниите имат достатъчен финансови резерви да покрият дефицита. 

Повече подробности чуйте в прикачения файл.  

Още от категорията

Еврото губи позиции след по-слабите икономически прогнози на ЕЦБ

Еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната за следващата година, а президентът на банката Марио Драги предупреди, че балансът на рисковете започва да се влошава. Отслабването на еврото е факт, въпреки че централната банка обяви официален край на..

публикувано на 13.12.18 в 17:30
Марио Драги, президент на ЕЦБ

ЕЦБ прогнозира по-слаб икономически растеж за тази и следващата година и по-слаба инфлация догодина

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на..

публикувано на 13.12.18 в 16:24

Рязко понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 206 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи рязко последната седмица и отново се доближи към неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 8-и декември се свиха с..

публикувано на 13.12.18 в 15:41

ЕЦБ сложи край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време сложи официален край на програмата си за покупки на еврооблигации на обща стойност от 2,6 трлн. евро, но посочи, че ще продължава да реинвестира средствата от падежиращите книжа за по-дълъг период от време след първото повишаване на основните..

публикувано на 13.12.18 в 15:20
Международната агенция по енергетика

МАЕ прогнозира по-бързо затягане на петролните доставки през 2019 година

Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано от очакваното благодарение на споразумението на "ОПЕК+" за намаляване на добивите и на решението на Канада да намали доставките, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ). В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че запазва..

публикувано на 13.12.18 в 14:38