Продължават протестите на венецуелската опозиция

Хуан Гуайдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На мащабен протест днес опозицията във Венецуела ще поиска президентът Николас Мадуро да обяви дата за нови избори в страната. Режимът на Мадуро от своя страна ще отбележи годишнината от встъпването в длъжност на предшественика му Уго Чавес.

"Ще се видим на улицата утре, Венецуела," написа Хуан Гуайдо в "Туитър" по повод на днешните демонстрации. В същото време социалистическата партия на Мадуро ще отбележи 20-годишнината от идването на власт на предшественика му Уго Чавес, започнал лявото управление. То, според опозицията, е основна причина за тежката икономическа криза в страната.

Външният министър на Бразилия Ернесто Араужо призова Русия и Китай да не се противопоставят на свалянето на режима на Мадуро и подчерта промяната на курса в международните отношения на Бразилия при администрацията на президента Жаир Болсонаро.

"Надяваме се Китай и Русия да видят реалността във Венецуела - да видят какво е сторено от режима на Мадуро и какво ще продължи да се случва, ако този режим остане на власт,", заяви Араужо.

Бразилия, наред със Съединените щати, повечето страни в Латинска Америка, както и Европейският парламент вече признаха председателя на парламента в Каракас Хуан Гуайдо за временен президент. Москва и Пекин обаче категорично подкрепиха президента социалист Николас Мадуро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!