Цената на свинското ще скочи с 10 % от януари

Интервю на Живка Танчева с Атанас Урджанов

Въпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Месопреработвателите в България работят с месо от Европа, в нашата страна никога не е достигало българското свинско месо, то е едва 10 % от суровината. Месото е свежо, охладено, посочи Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

В страната ни бяха унищожени над 200 000 прасета заради чумата по свинете, а в Китай например бяха унищожени над 500 милиона свине заради вируса. Това пряко ни засегна, като се повиши цената на основната ни суровина - свинското месо, с 50 - 60 %. 

Заради това се наложи на 2 пъти да повишим цените тази година, като последното увеличение бе в началото на декември. То е минимум 10 %, като увеличението ще влезе в началото на януари, допълни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Все още очакваме да влезе в сила подготвения Закон за храните, посочи още Атанас Урджанов.

Пилешкото също е с ниска цена, а конкуренцията от чужбина е голяма и българските производители изнемогват. При телешкото - само около 20 % е българско, останалото също е внос. 

Цялото интервю с председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов е в прикачения файл.

Още от Точно днес