Le të kujtojmë...

Arkitektë nga e gjithë bota studiojnë ndërtimin preciz të varrezës rreth qytetit Pomorie

Shkencëtarët janë të befasuar dhe po kërkojnë emrin specifikpër varrezën antike me kupolë rreth qytetit Pomorie. Mes banuesve vendas ajo ka fituar popullaritet si “varreza e zbrazët”, sepse varreza ka qenë e mbuluar me një përpikmëri të madhe me rërë, në ngjashmëri me tumulat dhe varrezat e lëna nga trakët. Studimet fillojnë në fund të shekullit të 19 kur arkeologët çekë Karel dhe Herman Shkorpil kanë vizituar Anhiallon / ky ka qenë emri antik i qytetit të sotëm Pomorie/ që të përshkruajnë lashtësitë vendase. Ata kanë bërë skicat e para të vendit dhe me publikimet e veta e njohin të gjithë opinionin botëror me këtë monument interesant.

Një korridor i gjatë pas hyrjes të çon drejt një kamerë të rrumbullakët me diametër 11,60 metra, e cila mahnit me arkitekturën e saj. Muret e sallës i përngjajnë një harku gjysmë cilindrik. Në qendër ka një kolonë e cila është bosh, dhe e cila zgjerohet lartë dhe bashkohet me murrin e jashtëm. Arkitektë të shumtë nga e gjithë bota studiojnë dhe sot këtë varrezë, që të kuptojnë sekretet e kupolit të ndërtuar në mënyrë shumë precize në periudhën rreth shekullit të 2 të 4 pas lindjes së Krishtit. Ndërtimi është kryesisht prej guri gëlqeror dhe tulla të ngjitura me llaç. Por, mjeshtrit e saj dhe sot e kësaj dite mbeten të patejkalueshëm. Që të gjitha këto fakte i mësojmë nga publikimi “Një varrezë afër Pomories mbetet enigmë më shumë se 100 vjet”.


Още от INFORMACIÓN IMPORTANTE SOBRE EL CORONAVIRUS