За виното като професия и страст

Всяко вино има своите качества, казва експертът
Сомелиер, винен експерт и професионален винен дегустатор - всичко това са различни професии, свързани с виното.

“Аз съм винен експерт и търговец на вино. Това, с което много често в България ме бъркат, е сомелиерската професия. Не съм сомелиер, защото той работи в ресторантите и препоръчва най-доброто вино, за храната, която сте си избрали, т.е. това е една рядка професия, свързана с най-добрите ресторанти”, казва Юлия Костадинова, която е международен съдия и експерт по оценка на вино на световно ниво.

Виненият експерт се занимава с тежката задача да опита виното и да го оцени по 100-точкова система.

“Всяко вино има своите качества и може да бъде поставено някъде по тази скала. Трябват години опит, да си пътувал много и да си опитал изключително много вина с различен произход, сортове и т.н., за да можеш да изградиш такава база данни, че на всяка дегустация, да имаш достатъчно познания, че да поставиш виното на съответното място и да можеш да го оцениш коректно”, допълва тя. 

Според Юлия Костадинова също така е важно да знаем, че виното - домашно производство, не винаги е най-доброто, защото всъщност не знаем нищо за процеса и начина на производството му. За сметка на това българските вина, произведени в професионалните ни изби, са с изключително високо качество и на световно вино.

Чуйте повече в звуковия файл
Още от Ритъмът на столицата