Първия петък на август се празнува Международният ден на бирата

Празникът е отбелязан за първи път през 2007 г. в Санта Крус и за краткия период на своето съществуване от малко местно събитие се разраства до световен празник, в който участват 50 държави от 6 континента.

Това е повод да припомним, че преди време във Варна имаше мнооого силна Бирена партия, която даже имаше Шоколадова фракция. Днес и двете са със затихнали функции и или просто вече членовете им са тайно активни.  Затова попитахме по-широк, непартиен, кръг варненци - любители на бирата, каква точно бира предпочитат и най-важното - защо:

По повод празника на бирата  „Евронюз“ разкри тайните на съществуващите митове, свързани пенливата напитка:

Топлата бира помага при простуда

Невярно!

Пиенето на бира просто може да ви изпълни с приятна топлина. Хмелът и малцът осигуряват етерични масла и горчиви вещества, които имат антибактериален и успокояващ ефект. В допълнение към това се добавя и „наркотичното“ въздействие на алкохола, от който ще ви се доспи. А сънят е най-доброто лекарство, нали?

Все пак експертите предупреждават при настинка да се избягва алкохол, защото отслабва имунната система и извлича водата от организма. По-разумната алтернатива са плодови и билкови чайове.

В горещината бирата удря право в главата

Напълно вярно!

Бирата не е подходяща напитка за утоляване на жаждата при високи температури. Когато слънцето е напекло, алкохолът има по-бързо и интензивно влияние върху организма, твърдят експертите.

Кръвното налягане пада и човек се чувства изморен и отпаднал. Резултатите от това може да бъдат световъртеж или дори загуба на съзнание. Освен това трябва да се избягва комбинацията между алкохол и къпане, защото съдовете се разширяват, а при температура на водата от порядъка на 20-22 градуса може да получите термичен шок.

Бирата помага срещу махмурлук

Само временно!

Ако сте пили много, на сутринта неизбежно ще се сблъскате с главоболие или гадене. Приемът на течности ще помогне за подобряване на това състояние.

С бира също става, смятат медиците, но скъпоценните капки ще ви помогнат само временно, след което бурята в главата ви ще се разбушува отново. Затова за предпочитане са богатите на електролити напитки като плодови сокове.

Бирата не се разваля

Абсолютно вярно!

Дори и да е изтекъл написаният на етикета срок на годност, можете да изпиете бирата без колебание.

Съдържащите се в нея алкохол, въгледорен диоксид и хмел препятстват размножаването на вредните микроби. Ако бутилката е плътно затворена, не съществуват рискове за здравето и след срока на годност. Единственият недостатък е, че в такива случаи обикновено се променя цветът и вкусът на бирата.

Бира и спорт не могат да вървят ръка за ръка

Донякъде вярно!

Да изпиете една бира след тренировка е напълно нормално. Разбира се, ако става въпрос за такава, която съдържа 0% алкохол.

Безалкохолната бира е богата на въглехидрати и натрий, която я прави идеална за спортисти, които са изгубили много течност по време на тренировките. Трябва обаче да се избягва алкохолната бира, защото увелива риска от нараняване и влошава качеството на съня.

На Хаваите няма бира

Невярно!

Този слух е разпространен през 1963 г. от певеца Паул Кун с едноименната му песен. Разбира се, че хавайците могат да предложат много повече от разноцветни коктейли.

Пивоварната „Кона“ произвежда бира със звучните наименования „Fire Rock“, „Longboard“ или „Gold Cliff“.

Германците пият най-много бира

Невярно!

Редовните посетители на Октоберфест трябва да запазят сега самообладание – Германия не е световен шампион по пиене на бира.

Палмата на първенството принадлежи на Чехия с около 140 литра бира на глава от населението годишно. „Сребърният медал“ е за Австрия, чиито граждани изпиват годишно средно по 106 литра бира. Германия остава на трето място с почти 100 литра бира на глава от населението за година.

Германия е най-големият производител на бира в Европа с 9,2 милиарда литра годишно.

Безалкохолната бира не съдържа алкохол

В повечето случаи невярно!

Както всяка друга бира, безалкохолната бира се приготвя от вода, ечемик, мая и хмел.

Според германската асоциация на пивоварите, в така наречената безалкохолна бира могат да се съдържат малки остатъци от алкохол, които да подобрят вкуса.

Светлата напитка може да се определи като безалкохолна, ако съдържанието на алкохол е под 0,5 %. Някои пивоварни предлагат и видове с 0 % алкохолно съдържание. /БГНЕС


Още от ВАЖНО ЗА КОРОНАВИРУСА