Връзката между здравословното хранене и опазването на околната среда

Интервю на Георги Марков с д-р Диана Копринкова-Богева и проф. Дора Маринова

Освен борбата с коронавируса и начините за ограничаване на разпространението му, една от темите в дневния ред на обществото в Австралия е и тази за здравословното хранене и използването на алтернативни източници на месо като начин за опазване на човешкото здраве от една страна, и от друга за преодоляване на вредните последици за околната среда. Проучване на Института за устойчиво развитие на университета Къртин в Пърт и на Университета в Сидни показа, че все още общественото мнение е разделено по отношение на производството и консумацията на култивирано месо, въпреки че хората го определят като една от алтернативите за преодоляване на последствията за околната среда.   

Автори на това изследване са д-р Диана Копринкова-Богева и проф. Дора Маринова, които от години живеят и работят в Австралия и са се посветили на темата за алтернативните източници на храна и здравословния начин на хранене.

"Коронавирусът имаше различен ефект в различните щати на Австралия. В Западна Австралия почти няма заразени, може би има един или двама в момента. Всички са случаи, които са дошли отвън. От такава гледна точка хората се интересуват много за това какво ядат, внимават откъде купуват храната и обичат да експериментират с нови храни", каза в предаването "Нещо повече" проф. Дора Маринова.

Имаше доста проблеми с големи огнища на заразени животни в кланиците. Това е още една причина хората да внимават какво ядат, какви са източниците на производство. Обществото в Австралия е раздвоено по отношение на здравословното хранене, подчерта д-р Диана Копринкова-Богева: "Нашите наблюдения показват, че се вълнуват по-младите хора".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Още от Нещо повече