Д-р Павел Тодоров: Ку-треската се пренебрегва и подценява

Интервю на Ангел Шенков с д-р Павел Тодоров



Проучване в област Кърджали показва, че има не малко заразени ветеринари и животновъди с Ку-треска. Председателят на Областната колегия Кърджали на Българския ветеринарен съюз д-р Павел Тодоров връща разговора за Ку-треската в дневния ред. Очаква се до края на година Българския ветеринарен съюз също да направи скрининг проучване, заедно с Института по заразни и паразитни болести в София. В извадка се очаква да бъдат включени 280 човека от всяка област по 10, заяви д-р Тодоров.

Свидетели сме как държавата се отпива да се изтегли от всякакви ангажименти, най-вече финансови, казва д-р Павел Тодоров. Той уточнява, че при всеки аборт при животни, ако собственика реши да изследва плода дали не е болен, трябва да го заплати сам, което води и до нисък брой изследвания и затова Ку-треската остава пренебрегната и скрита. Това заболяване е доста подценявано. Рискът е при скритото протичане, което може да доведе до трайни увреждания. Повечето хора не проявяват симптоми. Самите симптоми могат да се проявят чак след 5,6 години.

Именно хроничната форма на Ку-треската е опасна, подчертава д-р Павел Тодоров. С нея започват увреждания на клапите на сърцето, както и тежки хепатити. Лечението при активна форма на заболяването е 20 дневна терапия с тежък антибиотик, като при хроничната форма антибиотичното лечение е от 3 месеца нагоре. По последни проучвания хроничната форма се проявява на всеки 5 от 100 заболели.

Има някои прилики между Covid и Ку-треската, но те са основно свързани с клиничното протичане на заболяването – респираторно протичане, със засягане на белите дробове заяви Председателя на Областната колегия Кърджали на Българския ветеринарен съюз д-р Павел Тодоров. Тя протича с висока температура, грипоподобни симптоми, често се съпътства от пневмония.

При животните Ку-треската причинява репродуктивни проблеми. При хората картината е респираторна, като те се заразяват чрез вдишване на замърсен с причинителя на заболяването прах. Нерядко може да се срещне и пренасяне чрез хранителни продукти, които не са надлежно обработени – например сурово мляко, неузряло сирене и кашкавал. Около 25 дни причинителят на Ку-треската живее в сиренето, което зрее, заяви д-р Тодоров


Още от Сутрешен блок "След първото кафе"