Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Борислав Лазаров- търговски директор на ''Фиш Инвест''- Монтана

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най- големите комплекси за производство на пъстърва, чрез реализирането на един много голям проект в язовир Огоста- садкова база на язовира.

Снимка: Фиш Инвест- Монтана"Във времето това нещо се променя, разширява. Със собствени инвестиции се правят още садки. В момента имаме около 200 садки в язовир Огоста, където през летните месеци отглеждаме топлолюбиви видове като шаран, амур, лин. Целогодишно отглеждаме есетра за черен хайвер и през зимните месеци пъстърва. В базата ни в град Монтана от проточен тип отглеждаме пъстърва и в различни водоеми от традиционен тип- сом, бяла риба, лин, толстолоб. Това е постигнато за около 20 години, като в последните десетина години има ударно развитие на фирмата. Имаме построен супер модерен цех за преработка за всички видове аквакултура, смея да твърдя, един от най-добрите в България", каза Борислав Лазаров- търговски директор на "Фиш Инвест"- Монтана.

Годишно фирмата произвежда около 400-500 тона шаран, 1 000 - 1 200 тона пъстърва, резидентната биомаса на есетрата за черен хайвер е около 200 - 300 тона, другите видове с по- малко индустриално значение са около 200 - 300 тона толстолоб, амур и лин. По- голяма част от производството е за страни извън България, основно Румъния, Сърбия, Македония.

Снимка: Фиш Инвест- МонтанаХит е черният хайвер. България е един от големите производители на черен хайвер в Европа, казва Борислав Лазаров.

"Ние имаме с най-добрите качества, тъй като нашите есетрови риби се отглеждат основно в садкови стопанства, именно с много чиста вода. Есетрата е относително дънна риба, яде от дъното. Когато има допир до земно- насипни басейни самият дъх на месото и съответно на хайвера не е много добър. Но когато се отглежда в садкови стопанства вкусът на хайвера е уникален и не случайно всички търговци на хайвер от Европа предпочитат българското качество."

10 години след първоначалната инвестиция започва да се реализира продуктът:

"Както сега светът е в интересна ситуация, усилията на 10-годишен труд могат да заминат за нула време при такава ситуация с пазара на такива луксозни стоки", допълни Борислав Лазаров.

Годишното производство на този хайвер от фирмата в момента е между два и три тона, целта е пет тона на годишна база. Средната цена на едро е около 500 евро на килограм, в потребителската мрежа на дребно стига до 2-3 000 евро на килограм. Затова и фирмата изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа.

За Никулден на производителите на риба Борислав Лазаров пожела:

"Да са все така упорити, специално на нашите колеги. Да продължат борбата си в това да съществуват в този бизнес, тъй като той е труден, рисков. Зависим изцяло природата."

Още от Цветовете на деня