Шоколадово брауни с кафе - успешната формула за вкусен следобед


Зимата в неделя е време за мечти пред камината, топло мляко с какао, мързеливи следобеди и лежерни вечери. И ако към тези удоволствия прибавим малко шоколад, насладата става пълна.
Защо да не си направим шоколадово брауни?
Но преди това, малко история. Замислен, като нещо средно между сладкиш и курабии, достатъчно малък за да се побира в кутия за обяд, но не прекалено голям, за да му броим калориите, браунис е американски десерт, набрал популярност в края на XIX и началото на XX век. За първи път измислен от шеф готвача на чикагски хотел, по искане на собственичката на хотела Берта Палмърс, която организирала панаир и поискала да се сервира сладкиш с чая и кафето на всички присъстващи дами.
Оригиналната рецепта за браунис съдържа и кайсиево желе и орехи.
Според друга, разпространена история, вкуснотията е била приготвена съвсем случайно. В един прекрасен ден обикновена жена от щата Мейн искала да направи шоколадова торта за семейството си. Всичко вървяло по план, докато не забравила да добави мая към тестото за блатовете, които естествено не се надигнали.  Но домакинята никак не била разстроена от този факт и въпреки всичко изпекла плоската си торта. Сервирала я нарязана на квадратни парчета и нарекла шоколадовата си торта брауни, което в буквален превод означава кафяв.
И от Америка, към....България. Рецепта за брауни ще ни предложи Кирила Ангелова, една от приятелите на радио Кърджали и Вкусен следобед.
Тя е от Кърджали, но мечтите й авантюристично я отвеждат в Лондон, където пребивава четири години. В мъгливата държава усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство.
Всичко, което е научила в сладкарството, идва от вътрешното й усещане и от стремежа да зарадва хората и създава красота. Защото за нея кулинарията, и най-вече сладкарството са форми на общуване и на съпреживяване.
Още от Вкусен следобед