Кремена Русева: Месенето на тесто успокоява

Администраторът на група, свързана със страстта към квасните изделия, обяснява за хобито си

Кремена Русева, кулинарен блогър, за страстта да се меси с квас



Групата "Страст с квас" в интернет обединява 10 000 души по цял свят, увлечени в магията на приготвянето на хляб с квас. Манията по квасните тестени изделия достига дотам, че хората не жалят време да споделят своя опит, снимки и дори да си изпращат квас по куриер. Тестото наистина успокоява, и виждаш как изпод ръцете ти излиза нещо прекрасно. Колкото и да е клише, няма нищо по-голямо от хляба, казва един от администраторите и кулинар блогър Кремена Русева. Веднъж опитали да месите хляб с квас, няма да го замените с друг, убедени са жените в групата. Хлябът с квас създава и приятелства.
Той напомня на детството.
Освен този носталгичен вкус, този хляб издържа по една седмица и така бележи предимство пред тестените си събратя, приготвени с мая. С хоби кулинаря Кремена Русева си говоря за манията по хляба с квас. Тя ще ни предложи и шоколадова бабка - тестено изделие, което напомня руло с шоколад или козуначено руло.  


Как се приготвя шоколадова бабка*:

  • 500 г брашно
  • 80 г захар
  • 5 г сол
  • 180 милилитра прясно мляко
  • 1 с. л. ванилов есктракт (или 10 г. ванилова захар)
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 100 г меко масло, нарязано на кубчета
  • 90 г квас

Плънка първи вариант:

  • 200 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 80 г масло
  • 150 г смлени какаови бисквити
  • Щипка сол

Плънка 2 вариант:

  • 200 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 150 г масло
  • 50 г натурално какао
  • Щипка сол

За глазура:

  • 100 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 30 г масло
  • 30 г млечна сметана

Извадете маслото от хладилника и нарежете на малки кубчета. Оставете на стайна температура поне 2 часа преди да замесите тестото.

В купата на миксер (ако ползвате обикновен миксер, ще са ви нужни бъркалките за тесто) сложете млякото, яйцата, захарта, солта и разбъркайте (с лъжица) докато захарта се разтвори.

Добавят се кваса и брашното и се меси докато тестото започне да се отделя от стените на купата и се оформя на топка.

Започнете да добавяте маслото на малки части към тестото. Месете на ниска скорост и добавяйте всяка следваща част масло след като предната е напълно усвоена. Периодично остъргвайте стените на купата с шпатула.

След като добавите цялото количество масло, увеличете скоростта до средна и продължете месенето още 4-5 минути.

Прехвърлете тестото в кутия с капак или в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.

Оставете тестото да втасва докато увеличи обема си с около 50% и приберете в хладилника за 2 часа за да се стегне.

Подгответе плънката. Разтопете маслото и шоколада на водна баня, добавете какаото (смлените бисквити), разбъркайте и оставете на стайна температура. Плънката не трябва да е гореща.

След като тестото се е охладило, изсипете на плота върху леко набрашнена повърхност и разделете на две равни части.

Набрашнете плота леко и разточете половината тесто на правоъгълник с дебелина около 2-3 мм.
Разпределете половината плънка върху тестото като оставите по 1,5 – 2 см от краищата свободни и навийте на руло. Оттук нататък има различни варианти за оформяне.
Единият от най-ефектните е, като прегънете рулото на две и усучете.

Оформените бабки трябва да втасат докато удвоят обема си.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути.

Оставете бабките във формите за около 10 минути, след което ги извадете, поставете върху решетка и изчакайте да се охладят напълно. По желание, залейте с шоколадова глазура.


* Рецептата и снимката са предоставени от Кремена Русева




Още от Вкусен следобед