Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

| обновено на 10.06.21 в 10:42
Във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол гостува Нина Милошевич


Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора.

Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки казва, че няма как да не дойдеш в този град и да не хапнеш във фурната на Димчо.

Димчо и Даниела Димови са семейство усмихнати, сърдечни, големи хора с голяма душа. Ревностни почитатели са на Радио Варна. Слушат ни непрестанно на един доста стар касетофон, леко счупен, но пък свири на честотите на любимото радио. Домакините, обаче имат забележка, цитирам ги: "Казвайте кое произведение слушаме в минутите за класика сутрин. Ние всеки ден преди новините в 10ч. поздравяваме екипа на пекарната с вечната класика". Вслушваме се в съвета им.

Започнал преди години в една известна сладкарница на ъгъл на Червения площад във Варна, майстор Димчо прави най-вкусните северинки във Варна. Помните ли ги, сочни и със сметана отгоре. Учил е занаятът от големите в сладкарството, Бабаеленов и бат' Реджеп, казва Димчо. Завършил е ТОХ (бел. на авт. Техникум по обществено хранане) във Варна. Преди време наследява фурната от дядо си във Вълчи дол и решава заедно със съпругата си Даниела да отидат за малко и да пробват какво ще излезе от тая работа с пекарната. И така от 93-та, 94-та година са еталон за вкусни, прясно изпечени закуски, хляб и дори козунаци във Вълчи дол.

Една врата дели семейство Димови от дома и от фурната. И тя се намира точно там - вътре по средата. Работата и домът са на едно място, така, както бащата на Димчо му го е оставил. Да не пропуснем да ви кажем, че най-важното, което има Димчо от баща си е рецептурната книжка с точните пропорции за вкусните закуски. Както самият Димчо казва, тефтерът е толкова мазен, защото непрестанно е в употреба. Тефтер - богатство, който се разгръща всекидневно, за да се приготвят от вкусни, по-вкусни закуски. В тази работа няма експерименти, казва Димчо. А си сбъркал с някоя проба, а си останал без клиенти. А те, клиентите им са всеки ден на дългата опашка в центъра на Вълчи дол. Чакат, защото няма по-вкусни от закуските на Димчо и Даниела Димови. Направени по стара българска рецепта със свинска мас, сирене и с любов, разбира се. Във всяко нещо трябва да се вложи любов, казват семейство Димови.

Среща, колкото сърдечна, толкова и вкусна. Среща, неслучайна в деня на Възнесение Господне. Празник на хлебари и сладкари.

Честит празник Даниела и Димчо Димови!

Още от БНР уеб