На Спасовден УХТ е домакин на Празник на хляба и "Производено във фермата"

Университетът разработва проект за храни имуностимуланти, каза ректорът проф. Пламен Моллов.

Репортаж на Живка Танчева

„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден. 

Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с комплекс за изследване на храни. Ще се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, като проектът ще бъде представен пред правителството. "Целта е да има нова национална програма в тази насока", каза проф. Моллов. 

Той подчерта, че ВУЗ-ът е първи в рейтинговата система на МОН, по направление технологии и храни. И тази година университетът ще приеме над 500 студенти по държавна поръчка, в трите факултета. Голяма част от зрелостниците на ПГХТТ и ПГТ в Пловдив продължават обучението си тук. Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев каза, че УХТ е не просто водещ в България, той е уникален и е един от водещите университети в Европа.

УХТ бе домакин на 3 събития – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“. 

На Спасовден се чества Деня на хлебаря, по този повод майсторът Георги Лефтеров каза, че хлябът е централно българско блюдо и традицията ни позволява да имаме стотици рецепти за приготвянето му. Лефтеров почерпи гостите с три вида хляба - Евмолпийски, Кършияшки, Пулпудева.

Още от Ден след ден