Започват проверки на обектите за продажба на сладолед

Интервю на Елена Енчева с д-р Ирена Делчева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна от утре.

По време на проверките инспекторите от дирекция „Контрол храни“ ще проверяват суровините и материалите за направата на сладолед, етикетирането на готовия продукт, както и начин на съхранение. Сред изискванията е и индивидуалното пакетиране на лъжичките за сладолед. Това каза за радио Стара Загора д-р Ирена Делчева от „Контол храни“ при Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора.

"Задължително на мястото на предлагане, трябва да има данни за наличието на вещества и на такива, причиняващи алергии. Тази информация трябва да е на достъпно за клиента място. Ще следим за спазване на противоепидемичните мерки. Приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед. Трябва да са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция на ръцете. "

Д-р Делчева обясни, че при съмнения при проверката на даден обект е възможно да бъдат взети и проби от сладоледите, за да бъдат проверени като допълни, че предната година не са установени сериозни нарушения, свързани с предлагане на небезопасен продукт. 

Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни, а до 30 септември ще се проверяват търговските обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и други за продажба на сладолед без предварително опаковане. 

Цялото интервю с д-р Ирена Делчева, чуйте в прикачения звуков файл.