От 250 до 1000 лв. излиза жертвеното животно за Курбан байрам на пазара в Кърджали

Репортаж за продажбата на животни за Курбан Байрам

Курбан Байрам е празник на жертвоприношението. С него се почита пророкът Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. 
Жертвените животни, които се колят на празника, се наричат курбани, откъдето произтича и името му. Курбанът се разпределя на части, които се раздават на близки, съседи и най-вече на бедните и нуждаещите се.
Според традицията всеки мюсюлманин трябва да жертва овен, крава или друг добитък. Жертвоприношението се прави в първия ден на празника, след тържествената молитва и проповед в джамията, но самото животно се взима предния ден.
Ден преди празника сутринта на пазара в Кърджали около десетина търговци и стопани предлагаха жертвени животни - агнета, шилета, овце, кози, кочове, телета, крави. Някои от добичетата изглеждаха впечатляващо с извитите си рога, имаше месодайни добре охранени телета от порода, която джамбазите така и не уточниха белгийско, германско или американско говедо е. "От Германия са, месодайни. Излиза около 1000 лева, може и да не се продаде, защото всеки човек сега няма пари, затова не колят хората," обяснява ми един от търговците. Тая година хич не върви, пазарлък няма, оплаква се друг, който се представя като Иван. Народът няма пари, обедня. Животни има много, ама хора няма, като има мющерия  - друго е, разяснява мъжът.
Ердуван е дошъл на пазара към 8 сутринта. За час и половина е продал три животни, но не е доволен. Миналата година за това време продадох 10-12. Средно е положението в търговията. Скъпо им се вижда на хората, коментира той. 
Иляз е един от купувачите, които искат да спазят традицията. Готов е да даде до 300 лева за жертвеното животно. Оглежда, избира. Търси нещо специално - коч трябва да бъде, на една година, не на повече, казва мъжът. Според него изборът не е е голям. Иляз живее и в Турция, и в България и има база за сравнение на празника Курбан Байрам. Казва, че в Турция е по-тържествено, но пък тук празнува с възрастните си родители, което създава повече топлина, и със сигурност ще спази традицията да раздаде курбан и на бедните.
Повече може да чуете в репортажа на Станислава Георгиева от пазара в Кърджали


Още от Сутрешен блок "След първото кафе"