Дип със скумрия, лазаня с рикота и торта с диня. Как се приготвят?

Петя Аргирова - как се прави дип със скумрия и краставици


Какви вкусни ястия можем да си приготвим през лятото? Това са, разбира се, разядки, за да не преяждаме, които можем да използваме и като основно ястие. На второ място, ако искаме по-засищаща храна, ще посегнем към вечните фаворити на мъжете - пица, спагети, лазаня.


И накрая защо да не завършим с една торта...с диня, ама истинска и приличаща на диня.


Тези рецепти са на Петя Аргирова от Германия, която разказва как се приготвят трите ястия. Ако желаете, чуйте разговора и си извадете лист и химикал, а ако не - по-долу са самите рецепти. Желая Ви вкусен следобед!

.............................................................................................................
А ЕТО И РЕЦЕПТИТЕ ОТ КУЛИНАРНИЯ БЛОГ НА ПЕТЯ:
Краставици с дип от пушена скумрия

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 16 БРОЯ:

1 голяма краставица

1 стрък селъри

1 опаковка филе от пушена скумрия около 175 г

4 коктейлни домата

3 - 4 с.л. крем фреш (замества се и със заквасена сметана)

сол и черен пипер на вкус

3 стръка пресен магданоз

Скумрията, която ви трябва, е филе с кожа. Обелвате кожата и внимателно надробявате рибата с пръсти, за да усетите наличието на останали кости. Така лесно ги отстранявате.

В купа смесвате надробената риба, нарязаното на ситно селъри, нарязаните на кубчета домати, нарязания на ситно магданоз и крем фреш.

Разбърквате всичко и подправяте със сол и черен пипер на вкус.

Измитата краставица обелвате на рае.

Нарязвате я на филии с дебелина около 1,5 см.

На дъска подреждате филийките краставица и върху всяка от тях сипвате по 1 с. л. от разядката.

...........................................................................................................

ЛАЗАНЯ С РИКОТА, ТИКВИЧКИ И МАСЛИНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 тиквичка
1 скилидка чесън
50 г черни маслини (без костилки)
50 г бейби спанак
1 опаковка пасирани домати (доматено пюре)
1 опаковка рикота
1 с. л. провансалска подправка
250 г пресни кори за лазаня (продават се на хладилните рафтове в супермаркетите)
1 моцарела
сол и черен пипер на вкус
зехтин
Включвате фурната да загрее до 220 градуса (с вентилатор - 200 градуса).
Настъргвате тиквичката на едрото ренде и заедно с нарязаната на ситно скилидка чесън, изпържвате за кратко в тиган с 2 с. л. зехтин.
Подправяте с малко сол и добавяте на два пъти спанака. Засичате около 5 минути на средна мощност на котлона.
Зеленчуците изсипвате в чиния и в същия тиган прибавяте доматеното пюре, рикотата, нарязаните на филийки маслини и подправката.
Разбърквате и на средна мощност на котлона загрявате. Засичате около 3 минути.
Подходяща форма за печене намазвате с малко от доматения сос.
Подреждате ред от корите за лазяня.
Покривате с част от зеленчуците.
После слагате пак от лазанята и намазвате с доматения сос.
Редите по този начин докато свършат корите, зеленчуците и соса
Стараете се да завършите лазанята с доматен сос
Слагате в загрятата фурна по средата и засичам  10 минути.
Изваждате полу-готовата лазаня и поръсвам с нарязаната на ситни кубчета моцарела.
Връщате и засичате още 10 минути.
Времето е напълно достатъчно, за да е готова напълно лазанята.
Режете лазанята на квадрати и сервирате. Може да прибавите листчета босилек.
............................................................................................................................
ТОРТА С ДИНЯ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С ПАДАЩИ СТЕНИ 28 СМ. В ДИАМЕТЪР:
400 г обикновени маслени бисквити
250 г масло
зелена и червена сладкарска боя
600 г безсолно крема сирене
100 г захар
60 мл прясно мляко
20 г желатин
250 мл вода
200 г диня
25 г желе на прах в червено или отново желатин
100 г захар
200 мл вода
50 г черен шоколад (кувертюр)

Като всеки студен чийзкейк, начупвате бисквитите на ситно. С чукче, с блендер, в плик или по друг начин. Важното е да са като брашно.
Разтопявате маслото, но внимавате да не се пържи, защото променя цвят и вкус.
Половината масло оцветявате в червено, а другата половина в зелен цвят.
Половината бисквити смесвате с червеното масло, а другата половина - със зеленото масло.
На дъното на формата с падащи стени изсипвате червеното масло и притискам така, че да се получи плътен и равен блат.
Оставяте в хладилник до пълното му стягане.
Изваждате формата от хладилника и с остър нож отстранявате около 1 см. от блата покрай стените на формата.
Запълвате този 1 см със зелен блат и повдигате и нагоре по стените около 2 см.
Оставяте формата в хладилник, за да стегне и зеления блат.
В купа смесвате крема сиренето, със захарта и прясното мляко. Разбърквате до гладък крем.
Накисвате желатина в студената вода и после загрявате, за да стане течен. Не бива да завира.
Добавяте желатина към крема сиренето и разделяте сместа на две части.
Едната оцветявате в червено, а другата в зелено.
Червения крем изсипвате върху охладения блат и прибирате отново за около половин час в хладилник или докато стегне.
Подходящ размер купа увивате в стреч фолио и поставяте обърната върху стегналия червен крем. Центрирате.
Около купата изсипвате белия крем и прибирате в хладилник до пълното му стягане
Много внимателно отстранявате купата.
Получава се дупка в средата на тортата.
Почиствате динята много добре от семките и с помощта на пасатор или пък блендер смилате до сок.
Минавате пасираната диня през цедка, за да остане само течност.
Желето на прах разтваряте, според указанията на опаковката като течността е от динята и водата. Добавяте и захарта.
Желето се приготвя на котлон, но не бива да завира.
Изчаквате да се охлади и с помощта на черпак изсипвате в дупката на тортата.
Оставяте отново в хладилник до пълното му стягане.
През това време разтопявате шоколада на водна баня и шприцовате точици за семки върху хартия за печене.
Върху добре стегналата торта диня подреждате и шоколадовите семки.
Много внимателно отделяте формата от тортата и сервирате.